Aktuelno iz kulture

Reditelj Pjer Žalica: Treba pogledati istini u oči

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2022

-

13:08

Reditelj Pjer Žalica: Treba pogledati istini u oči
Reditelj Pjer Žalica: Treba pogledati istini u oči - Copyright Printscreen YouTube/International Health BiH

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Pjer Žalica ističe da mu je ogromno zadovoljstvo što će njegov film "Praznik rada" biti premijerno prikazan 19. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala (SFF), jer je to logičan i idealan okvir da bude predstavljen regionu.

"Prošle godine je film 'Toma' zatvorio SFF i imao je strašan uspeh. Na tom talasu je bila ideja da otvaranje festivala bude internacionalno, a zatvaranje regionalna priča", rekao je Žalica Tanjugu.

Bosanskohercegovački reditelj je rekao da njegov "Praznik rada" "priča autentičnu priču iz jedne sredine", koja može da komunicira u regionu ili u inostranstvu.

"Praznik rada" biće prikazan van takmičarske konkurencije, a Žalica je podsetio da je do sada imao čast da sa svojim filmovima tri puta otvara SFF, a sada i da ga zatvori.

Na ocenu da se "Praznik rada" čini kao tragedija sa elementima komedije, Žalica je odgovorio da njegov film "nije komedija uopšte ili je vrlo atipična komedija u nekom čehovljevskom smislu koju više ne razumemo uopšte".

Prema njegovim rečima, u delima ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova je bilo duhovito "koliko ljudski karakter ne može da prepozna očite stvari koliko komično propada na sopstvene oči, a ne radi ništa", što je "neka vrsta ciničnog humora".

Žalici je ideja bila da film počne sa osećanjem veselja, tokom priprema za proslavu 1. maja među nekoliko žitelja jedne sarajevske mahale, "koja se stropošta u nešto suprotno" i "na kraju nadvlada gorčina života".

Nakon 10 godina u Nemačkoj, Armin se vraća nenajavljen u Sarajevo za prvomajske praznike da iznenadi oca Fudu, kog u međuvremenu privode zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, što u mahali izaziva nemir.

Upitan da li je neki stvaran događaj uticao da scenaristički postavi priču "Praznika rada", Žalica je rekao da su to bili "rat, opsada grada, stvari koje je teško zamisliti".

"Ne mislim ni na jedan događaj, stranu u sukobu pojedinačno, nego na užase koji se u ratu događaju i neodoumice koje iza rata ostaju", dodao je reditelj.

Žalica je upozorio da se tih nedoumica u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji "nismo rešili, nego se nismo počeli se njima ozbiljno ni baviti".

"Ako se bavimo, bavimo se u svrhu neke nove propagande koja stvara nove sukobe, generiše nova neprijateljstva umesto da se suočavamo sa užasom kroz koji smo prošli", istakao je Žalica.

U "Prazniku rada" igraju Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Branka Katić i drugi.

Film je regionalna koprodukcija, u koju su između ostalih uključena srpske kuće Baš Čelik i Bekrum prodakšn, a podršku je dao Filmski centar Srbije.

Žalica ističe da je takva saradnja vrlo bitna, jer u BiH sami još ne mogu raditi filmove takvog volumena kakav je "Praznik rada" i navodi da je "lakše sarađivati sa prijateljima i komšijama, nego ljudima koji govore druge jezike".

"Govorim u ime puno filmadžija - mi ove granice ne osećamo tako snažno kako ih političari pokušavaju nacrtati", istakao je sineasta.

Prema njegovim rečima, važno da filmski projekti imaju regionalnu podršku jer "to doprinosi da stvari idu napred, a ne nazad".

Žalica je otkrio da kraj filma donosi "dosta metafizičko razrešenje", koje je "vrlo jednostavno - treba se samo oprati, otvoriti, pogledati istinu uoči i sve će biti u redu".

"Živimo na divnim prostorima, divni smo ljudi i da bi živeli dobro treba samo da se očistimo od korupcije, prevara, predrasuda", naglasio je Žalica.

Prema njegovom mišljenju, to bi verovatno proizvelo generaciju novih lidera, umetnika i naučnika koji bi doveli do preporoda.

"Tu vidim neki optimizam. Dajte ljudi, samo da odlučimo da nam bude bolje, jer imamo sve preduslove! Ne znam šta nam još treba? Dobijali smo i novac, ali smo toliko puno krali da nam više ne daju", upozorio je reditelj.

Komentari (0)

Kultura