Aktuelno iz kulture

Tanović o novoj krimi-seriji: "Kotlina" otkriva drugačije i neviđeno Sarajevo

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2022

-

19:16

Tanović o novoj krimi-seriji: "Kotlina" otkriva drugačije i neviđeno Sarajevo
Tanović o novoj krimi-seriji: "Kotlina" otkriva drugačije i neviđeno Sarajevo - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Nova kriminalistička serija "Kotlina" vizuelno će izgledati drugačije od svega na šta su navikli gledaoci u Bosni i Hercegovini i dočaraće Sarajevo iz do sada neviđenog ugla, najavio je danas njen kokreator Danis Tanović.


Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, na kojem su u subotu uveče pretpremijerno prikazana početna dva nastavka "Kotline", Tanović je rekao da je bilo važno seriju snimati na originalnim lokacijama u Sarajevu.

Tanović je istakao da je Sarajevo lep grad i da se nada će ga serija otkriti na nov način gledaocima.

Tanjug Video

 

U pet nastavaka "Kotline" viši inspektor Edib Pašić, koga igra Feđa Štukan, nakon što je telo pronađeno u Zemaljskom muzeju, mora zaroniti duboko u današnje Sarajevo kako bi pronašao vredan nestali artefakt.


Pašić mora i da dokaže sebi da grad koji je nekad voleo i nikad nije pronašao snagu da ga napusti, i dalje postoji, a Štukan je rekao da je njegov lik "pravednik koji ima puno ličnih problema".

"Znam da policajci u ovoj zemlji rade odličan posao. To se koči na sudu ili tužilaštvu. Sami organi reda rade posao fantastično", ocenio je Štukan.

Glumica Ida Keškić igra novinarku za koju je rekla da u sebi "nosi hrabrost i upornost - to je lik koji je snažan i nađe se u pravom trenutku na pravom mestu".

Komentarišući temu homoseksualnosti u seriji, Keškić je ocenila da je veliki korak predstavljanje kao sasvim normalnog onoga što se dešava u bosansko-hercegovačkom društvu, a zataškava se bez potrebe.

Glumac Boris Ler je istakao da mu se ulogom drugog inspektora ostvario dečački san da glumi u detektivskoj seriji.

Tanjug Video

 


"Voleo sam taj žanr oduvek. Znate kako kažu u svetu: 'Ako nisi jednom igrao detektiva, karijera nije potpuna'", rekao je Ler.

Kriminalca Senčija igra Mario Knezović koji je rekao da je njegov lik "stara škola kriminalca, koji ima neke kodekse" i zbog toga je u sukobu sa novim generacijama.

Kreatori serije su Amra Bakšić Čamo i Tanović, koji je koreditelj sa Aidom Begić, a učestvovao je i u pisanju scenarija sa Bakšić Čamo, Nikolom Kuprešaninom i Adnanom Lugonićem.

"Kotlina" je prva od tri bosansko-hercegovačke serije koje će se prikazivati od septembra na platformi Moja tv, kao proizvodi projekta "BH kontent lab" BH telekoma.

Producent iz BH telekoma Sedin Kahriman je istakao da su se na konkurs "BH kontent lab" prijavilo 50 projekata bosansko-hercegovačkih autora, a odabrano je da se snima sedam serija, što je "godišnji optimum u poređenju sa regionom".

Tanjug Video

 


"Pomno pratimo sve u regionu. Siguran sam da BH telekom neće ući u hiperprodukciju. Tako bi mogao da se ugrozi kvalitet. Postavljamo visoko lestvicu. ''Kotlina'' je zadavanje zadatka", istakao je Kahriman.

Prema njegovim rečima, "neki se nažalost već nalaze u hiperprodukciji" i "to već utiče na kvalitet".

"Ne postoji formula da će nešto biti dobro, ali ovo što radi BH telekom je pametno. Imaju čitače, domaće i iz inostranstva, da kažu ovo je zanimljivo, a ovo nije", dodao je Tanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura