Aktuelno iz kulture

Film "Strahinja Banović" biće prikazan na Dunav film festu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

14:11

Film "Strahinja Banović" biće prikazan na Dunav film festu
Dunav Film Fest - Copyright Printscreen YouTube/Televizija KCNi SMEDEREVO

veličina teksta

Aa Aa

Projekcija filma "Strahinja Banović", dobitnika ovogodišnje nagrade "Kristalni globus" na festivalu u Karlovim Varima, biće održana 23. avgusta u okviru petog izdanja "Dunav film festa", najavili su organizatori.

Film reditelja Stefana Arsenijevića predstavlja modernu adaptaciju čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", koja je smeštena u kontekst izbegličke krize.

"Strahinja Banović" je zvanično najuspešniji film festivala u Karlovim Varima, a veliki uspeh filma ogleda se u tome da je ovo prvi srpski film kome kome je dodeljena i nagrada za najboljeg glumca festivala, a ovo priznanje dobio je Ibrahim Koma za ulogu Strahinje, pored toga i direktorka fotografije Jelena Stanković nagrađena je Specijalnim priznanjem festivala.

Naime, radnja filma govori o junaku koji, nakon dolaska iz Afrike u Srbiju, uzima ime Strahinja, radi lakšeg uklapanja u sredinu.

Glavni rasplet filma nastupa onog trenutka kada se supružnici razilaze u željama o daljem mestu boravka, dok Strahinja želi da ostane u Srbiji, njegova supruga izražava želju da nastavi ka zapadu u potrazi za boljim životom, a dodatani nemir u njihov život donosi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični junak Ali.

Ovogodšnji "Dunav film fest" biće održan od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu - Smederevska tvrđava, Brod Pristan, Centar za kulturu Smederevo i Karađorđev dud, kao i onlajn na platformi MojOFF.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura