Aktuelno iz kulture

Ajzenberg: Video sam Grbavicu, Andergraund i Ničiju zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

18:49

Ajzenberg: Video sam Grbavicu, Andergraund i Ničiju zemlju
AP/Matt Sayles - Copyright AP/Matt Sayles

veličina teksta

Aa Aa

Američki glumac Džesi Ajzenberg je rekao da misli bi trebalo da se sledećeg leta snima treći film iz serijala "Sad me vidiš".

"Zanimljivo je da je magije pre tog filma gledana kao neka štreberska, skrajnuta stvar, a sada srećem ljude kojima je magija kul", rekao je Ajzenberg, između ostalog, držeći masterklas u okviru Sarajevo film festivala.

Upitan koliko je upoznat sa balkanskim kinematografijama, Ajzenberg je priznao da generalno ne gleda mnogo filmova, ali da je video deset puta "zapanjujuću" "Grbavicu rediteljke Jasmile Žbanić, kao i "Andergraund" Emira Kusturice i "Ničiju zemlju" Danisa Tanovića.

Ajzenberg dobitnik  "Počasnog srca Sarajeva"

Ajzenberg je rekao da mu je Amazon bio ponudio da uradi jedan nastavak serijala "Moderna ljubav" i da je predviđao da priču o Amerikancu koji putuje po inostranstvu smesti u Sarajevu, ali je snimanje sprečila pandemija u martu 2020. godine.

Tada su producenti upitali glumca da li bi "snimao u Njujorku umesto u Sarajevu, ali da izgleda kao Sarajevo".

"Rekoh ne! Priča je o Amerikancu koji gleda zapanjujuće zgrade, na Latinskom mostu je... Nema nijedan blok u Njujorku kao mesto gde je ubijen nadvojvoda Feridinand", rekao je Ajzenberg.

Glumac je rekao da se nada da će se vratiti u Sarajevo da uradi taj projekat ili barem kao turista da pokaže grad svom malom sinu.

Upitan kako je doživeo prelazak od malih nezavisnih filmova u "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2016), Ajzenberg je rekao da je "vrlo korporatvna stvar" biti u velikom superjunačkom filmu gde prodaju lutke glavnih likova.

"Ali pošto su me unajmili iz umetničkije priče osetio sam da mogu raditi šta hoću", dodao je glumac.

Rekao je i da ga je koscenarista filma Kris Terio video u jednoj predstavi u malom pozorištu i predložio reditelju Zaku Snajderu za ulogu Leksa Lutora.

Ajzenberg je rekao da je osetio da dolazi "kao pravi umetnik, kao neko ko je stvaralački zaslužio svoje mesto, a ne kao dobro izgledajući momak".

"Naravno film izađe i ljudi me mrze u njemu. Ne znam, ne gledam superjunačke filmove. Ne znam koja bi ispravna gluma bila za njih", istakao je Ajzenberg.

Ajzenbergu je na SFF-u uručena nagrada "Počasno srce Sarajeva" i prikazan je njegov rediteljski prvenac "Nakon što spasiš svijet".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura