Aktuelno iz kulture

"Istorijski trenutak za Srbiju": Direktorka Muzeja o ukradenoj slici Vlaha Bukovca koja je vraćena i ide na konzervaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

20:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Slika Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" vraćena je u Srbiju, i biće čuvana u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Ukradena je 1993, a predata je u utorak u Cirihu predstavnicima TOK Srbije i Muzeja Vojvodine, i to nakon uspešne međunarodne akcije.

"Ovo je zaista istorijski trenutak za Srbiju. Vrlo retko se dešava da neka umetnička dela koja budu ukradena i odu u iniostranstvo, budu vraćena. Ovo je bila zajednička akcija SBPOK, TOK, i tužilaštva u Cirihu, kao i ministarstva kulture i informisanja, a i Muzej Vojvodine je učestvovao na neki način", ističe Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

Ona dodaje da slika sama po sebi nema toliko umetničku, koliko kulturno-istorijsku vrednost, jer se radi o predstavi Blagoveštenskog sabora.

"To je onaj sabor koji se desio 1861. i koji je izuzetno važan za istoriju Srba u južnoj Ugarskoj, i istoriju Srba uopšte. Na tom saboru je bilo 82 osobe, najvažniji pripadnici kako klera, tako i političkih stranaka i građanstva. Na neki način, tada su započeli borbu za autonomiju u Južnoj Ugarskoj, što su i dobili ali mnogo kasnije kada su se prisajedinili Vojvodini, 1918. godine. Ova slika ima zaista neprocenjivu vrednost za kulturnu istoriju srpskog naroda u celini", dodaje Stanković Pešterac.

Ona naglašava da je slika u jednoj meri oštećena i da je zato neophodan konzervatorski rad, zbog čega neće biti dostupna javnosti neko vreme, ali da posetioci Muzeja mogu da je vide dana od 10 do 18 sati.

"Dela Vlaha Bukovca su izuzetno značajna i mogu da se vide u mnogim ustanovama - prošle godine je obeleženo sto godina od njegove smrti. Konkretno ovo delo je naručio Petar NIkolić, dobrotvor, povodom 40 godina od Sabora, i rađeno je na osnovu postojeće litografije, koja je rađena na osnovu fotografije - dakle, mi imamo fotografije Blagoveštenskog sabora", zaključuje sagovornica Euronews Srbije.

Kako je pronađena slika

Slika "Blagoveštenski sabor 1861. godine" ukradena je 1993. godine iz Dvorca u Čelarevu zajedno sa još tri slike.

Iako je slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju nestala još pre skoro tri decenije, prema rečima ministrarke kulture i informisanja Maje Gojković, za njom se nije tragalo, sve do pre oko godinu i po dana. 

Prve vesti o delu nakon višedecenijskog nestanka konačno su se pojavile u javnosti u avgustu prošle godine kada je objavljeno da je u saradnji srpske i švajcarske policije sprečena preprodaja ove slike i uhapšeni osumnjičeni.

Kako su pisali mediji, policija je pretresla stanove osumnjičenih u Makedonskoj ulici u Beogradu, a policijska vozila su bila ispred Zadužbine Riharda Freliha.  

Postupak pred sudom protiv jedne osobe, koja je navodno kolekcionar, vodi se u Švajcarskoj, dok se protiv trojice osumnjičenih postupak vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Wikimedia/Vlaho Bukovac

Autoportret Vlaha Bukovca

Ministarka kulture je nakon tog događaja rekla da se slika Bukovca nalazi u Cirihu, u stanu jednog od krijumčara umetnina, ističući da su vođene dve paralelne akcije policije u Cirihu i Beogradu.

"Nađene su neke umetnine u Beogradu za koje treba da utvrdimo kako su došle u posed tih preprodavaca artefakta. Interesantno je da su oni obilazili muzeje po Vojvodini i nudili sliku koja je ukradena još 1993. godine", rekla je Gojković.

Prema pisanjima medija, osumnjičeni u ovom slučaju pokušali su sliku da prodaju u Švajcarskoj za 600.000 evra. Spekulisalo se i o tome da se sumnja u autentičnost dela.

Međutim, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je tada izjavila za Euronews Srbija da imaju informaciju da to nije tako, ali je dodala da će procena "zvanično biti urađena onog momenta kada slika dođe kući".

Komentari (0)

Kultura