Aktuelno iz kulture

Otvoreni Filmski susreti u Nišu - nagrada "Pavle Vuisić" dodeljena Slavku Štimcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/08/2022

-

21:20

Otvoreni Filmski susreti u Nišu - nagrada "Pavle Vuisić" dodeljena Slavku Štimcu
Otvoreni Filmski susreti u Nišu - nagrada "Pavle Vuisić" dodeljena Slavku Štimcu - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi večeras je svečano otvoren tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma - Filmski susreti.

Po 57. put ključeve grada i niške Tvrđave preuzeli su glumci. Na otvaranju festivala, Slavku Štimcu  uručena je nagrada za životno delo "Pavle Vuisić".

"Ova nagrada nosi veliku odgovornost jer nosi ime jednog fascinantnog kolege koga sam imao čast da poznajem i da radim sa njim. Kod Pavla Vuisića me je najviše fascinirala lakoća s kojom je igrao, ležernost koja je retka i urođen osećaj za meru, harzma i talenat", rekao je Štimac primajući nagradu.

Do 26. avgusta, publika će moći da pogleda 14 ostvarenja u konkurenciji za nagrade i tri gostujuća filma, uz bogat prateći program. Zbog lošeg vremena, projekcije su večeras organizovane i u bioskopu, ali je nekoliko stotina ljudi program pratilo i na Letnjoj pozornici.

Žiri, koji će odlučiti o nagradama među kojima su najvažnije Gran-pri "Naisa", "Car Konstantin" i "Carica Tedora", čine predsednica Brankica Zorić-Vasović i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

Umetnička direktorka festivala je Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala. Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a selekcionu komisiju čine Ljiljana Blagojević, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura