Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za Filmski festival "Obnova": Remasterizovane verzije domaćih klasika pred novosadskom publikom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2022

-

13:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Treći filmski festival "Obnova" održaće se od 1. do 4. septembra na scenama "Češki magacin" i "Dom A" u Distriktu, u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture. 

Festival se održava se bavi evropskom kinematografijom i umrežavanjem mladih filmskih stvaralaca iz regiona i Evrope, a povodom novog izdanja gost Euronews Srbija bio je Marko Vejinović, direktor festivala koji je najavio prikazivanje remasterizovanih verzija domaćih klasika. 

"Ove godine smo proširili selekciju remasterizovanih filmova - sada ih imamo šest. Možemo da pogledamo film u visokoj rezoluciji i kvalitetu i ono što je još važnije, na trakama su reparirane ogrebotine što mnogo znači", rekao je Vejinović, objašnjavajući da je to prilika da se mladi ljudi možda i prvi put susretnu sa nekim od najvećih filmova bivše Jugoslavije. 

Na repertoaru će se, između ostalih, naći "Ko to tamo peva", "Valter brani Sarajevo", "Bitka na Neretvi", "Neka druga žena" i mnogi drugi, a za razliku od ranijih izdanja, festival dobija i takmičarsku selekciju.

"Ove godine imamo osam filmova koji ulaze u taj program.To su filmovi 'Game', 'Ala je lep ovaj svet', 'Komedija na tri sprata', 'Džem od kavijara', 'Mrak', 'Heroji radničke klase', 'Heroji' i 'Ne igraj na Engleze'. Proglašenje pobednika je u nedelju poslednjeg dana", objasnio je sagovornik Euronews Srbija.

Pored nagrade za najbolji domaći dugometražni film, Festival "Obnova" će ove godine dodeliti i specijalnu nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji koja će ove godine biti dodeljena reditelju Radivoju Raši Andriću. 

"Smatramo da filmovi poput 'Munja', 'Kengura', 'Leto kad sam naučila da letim', 'Tri palme za dve bitange i ribicu' potrebni našem društvu i svaka njegova priča važna. Prikazaćemo sve filmove Raše Andrića u jednoj selekciji u Novom Sadu, a interesovanje je prilično veliko za tu selekciju", istakao je Vejinović.

Organizatori ističu da je ulaznice za Festival "Obnova" do 1. septembra moguće rezervisati i preuzeti u bioskopu "ArenaCineplex" svakog dana od 17 do 21 čas, osim 1. septembra kada je preuzimanje od 12 do 17 časova. 

Ulaznice je moguće preuzeti i na samom ulazu, 30 minuta pre početka, ali savetuje se preuzimanje u AreniCineplex u pomenutiom periodu. Ukoliko ostane slobodnih ulaznica, volonteri će podeliti rezervacije koje nisu preuzete na vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura