Aktuelno iz kulture

Ko će braniti boje Srbije na Evroviziji 2023: RTS raspisao konkurs za buduće predstavnike

Komentari

Autor: RTS

01/09/2022

-

15:09

Ko će braniti boje Srbije na Evroviziji 2023: RTS raspisao konkurs za buduće predstavnike
Ko će braniti boje Srbije na Evroviziji 2023: RTS raspisao konkurs za buduće predstavnike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radio-televizija Srbije potvrdila je učešće na "Pesmi Evrovizije" koja će se naredne godine održati u Velikoj Britaniji i raspisuje javni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju.

Zainteresovani će svoje pesme moći da dostave do 15. novembra ove godine.

"Od prijava koje stignu na raspisani konkurs, komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a izabraće kompozicije rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Ukoliko nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju", stoji u saopštenju javnog servisa.

U njemu se dodaje da ukoliko zbog epidemijskih mera i preporuka koje budu na snazi, po odluci nadležnih organa Republike Srbije, Kriznog štaba, Gradskog štaba za vanredne situacije i slično, ne bude bilo moguće održavanje Festivala "Pesma za Evroviziju", RTS će samostalno izabrati kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na takmičenju.

Postupak izbora kompozicije koja će predstavljati Srbiju na Evrosongu 2023. godine definisan je Pravilnikom, dok su uslovi za učešće u izboru za nacionalnog predstavnika o uslovima navedeni u Konkursu.

"Prijave na konkurs sa radovima dostavljaju se do 15. novembra 2022. godine na internet adresu putem ovog linka u okviru podsajta Evrosong na Internet portalu RTS-a", stoji u saoštenju.

Podsećamo, prošle godine Srbiju je predstavljala umetnica Ana Đurić Konstrakta sa pesmom "In corpore sano" koja je zauzela peto mesto na Evroviziji, ali stekla i veliku popularnost i slušanost i izvan granica naše zemlje.

Ukrajina, domovina ovogodišnjih pobednika Evrovizije, sastava Kalush Orchestra, morala je da se odrekne statusa domaćina zbog rata. Njenu ulogu preuzela je Velika Britanija čiji je predstavnik Sem Rajder bio drugoplasirani na Evroviziji održanoj u Torinu. Još nije poznato u kom gradu će se Evrovizija održati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura