Aktuelno iz kulture

Vanja Ejdus: U predstavi "Sitnice koje život znače" ne znate da li je sve gluma ili stvaran život

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

11:09

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Vanja Ejdus koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Sitnice koje život znače" reditelja Andreja Nosova.

Ejdus je rekla da je predstava inspirisan romanom "Sitnice koje život znače" italijanskog pisca Lorenca Maronea kog je adaptirao Ðorđe Kosić.

Prema njenim rečima, bilo je prvobitno predviđeno da Branko Cvejić igra naslovnu ulogu u predstavi ali je glumac pred kraj procesa je otišao u bolnicu i nažalost preminuo.

Onda je uskočio Mladen Andrejević i ekipa je "za jako malo proba, za pet, šest dana" uspela "velikim naporom i danonoćnim radom da sklopi predstavu", koja je odigrana premijerno nedavno u Tivtu gde su, ističe Ejdus, "imali stajaće ovacije".

"Glavni lik drame je Ćezare, nikakav heroj niti bitan čovek za društvo, već običan čovek koji naizgled živi beznačajan život, kao što i svi živimo. Ali roman na lep način priča o sitnim stvarima koje jednog čoveka čine čovekom ili nečovekom", istakl je glumica.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njenim rečima, "Sitnice koje život znače" priča o čoveku koji "u starosti gde shvata da je ispustio sopstveni život, u kakvim je lažima živeo i nije uspostavio kontaka sa decom i samim sobom na neki način".

"Pred kraj života pokušava da odraste i popravi nek stvari u kojima je grešio", naglasila je Ejdus.

U predstavi čija se beogradska premijera očekuje u oktobru u Narodnom pozorištu Ejdus igra ćerku glavnog junaka, koja je uspešan advokat, ali "živi u sopstvenim lažima, ima ljubavnika, živi dupli život i nema blizak odnos sa ocem, za koga nema vremena".

"Vrlo je lepo o svakodnevnim stvarima ispričana priča. Na vrlo jednostavan način. Najveći izazov je bio što smo tragali kako doći do te jednostavnosti. Jedan dečko u Tivtu, radio je na sceni, prišao je i rekao: 'Čestitam, ne znam kad glumite, a kad ne glumite'. Meni je to bilo baš kompliment", rekla je glumica.

Ejdus je kroz tu pohvalu shvatila da su postigli ono što su hteli da je predstava "realistična, ne znaš da li je gluma ili život".

Komentari (0)

Kultura