Aktuelno iz kulture

Smotra italijansko-srpskog filma na Filmskom festivalu u Veneciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

15:18

Smotra italijansko-srpskog filma na Filmskom festivalu u Veneciji
Gabrijela Karluči - Copyright Irena Nuhanović

veličina teksta

Aa Aa

U okviru 79. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, u utorak 6. septembra biće održana prezentacija Festivala italijansko-srpskog filma u Beogradu, na temu mogućnosti saradnje, finansiranja, kao i poreskih olakšica u domenu produkcije, post-produkcije, koprodukcije i distribucije filmova u Srbiji.

Prezentacija će biti održana u Filmskoj palati u Veneciji, u organizaciji asocijacija Excellence International i Solemar Eventi, uz podršku Ministarstva kulture Italije (odsek za film i audiovizuelnu umetnost), Ambasade Republike Srbije u Italiji, Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, te domaćeg kreativnog studija za animaciju Iervolino Studios.

Na prezentaciji će govoriti Gabrijela Karluči, osnivačica Festivala italijansko-srpskog filma u Beogradu, Goran Aleksić, ambasador Srbije u Italiji, Miroljub Vučković i Vera Bakajić, Filmski centar Srbije, Rade Vojinović, savetnik u Ministarstvu Republike Srbije, Anđelka Janković, direktorka marketinga i komunikacija u Iervolino Studios i Marčela Mitaritona, filmska umetnica iz Italije. Oni će, pored gorepomenutih tema, pričati i o važnom sporazumu o filmskoj saradnji između Italije i Srbije, a prezentacija se održava na inicijativu ministara kulture ove dve zemlje – Maje Gojković i Darija Frančeskinija.

Festival italijansko-srpskog filma, koji se svakog septembra održava u Beogradu, nastao je upravo iz želje za kulturnom, umetničkom i kinematografskom razmenom ove dve evropske zemlje.

Festival promoviše mlade italijanske i srpske talente i mesto je susreta autora, producenata, glumaca i vodećih distributera. Takođe, festival podržava srpske koprodukcije i filmske produkcije u Italiji, i obrnuto, kao i distributere iz obe zemlje, u domenu prodaje i filmova. Festival predstavlja jedinstvenu priliku za publiku da uživa u savremenim delima italijanskog i srpskog filma, kao i za profesionalce u filmskom sektoru da se upoznaju sa dostupnim mogućnostima finansiranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura