Aktuelno iz kulture

Počeo Filmski festival u Veneciji: Ketrin Denev uručen "Zlatni lav" za životno delo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/09/2022

-

10:23

Počeo Filmski festival u Veneciji: Ketrin Denev uručen "Zlatni lav" za životno delo
Filmski festival u Veneciji - Copyright Tanjug / Joel C Ryan/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival počeo je sinoć dodelom "Zlatnog lava" za životno delo filmskoj divi Ketrin Denev u Velikoj sali Filmske palate na čuvenom Lidu.

Denev je prihvatila ovo priznanje kao krunu svoje karijere koju je, pored ostalog, obeležila i Venecija, jer se prvi put na ovom festivalu pojavila davne 1976. godine kada je  film Luisa Bunjuela "Lepotica dana", u kome je igrala glavnu ulogu, osvojio Zlatnog lava.  

Glumica se prisetila nekoliko svojih poseta Lidu i istakla da je ovo doživotna čast, otkrivajući da je pre nekoliko nedelja završila snimanje jednog filma i već započela novi, prenosi Deadline.

Tanjug / Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Nakon toga, predstavljen je festivalski žiri na čelu sa glumicom Džulijen Mur, čiji su članovi argentinski, španski i italijanski reditelji Mariano Kon, Rodrigo Sorogojen i Leonardo Di Kostanco, francuska rediteljka Odre Divan, iranska glumica Lejla Hatami i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro.

"Posao selektora i članova žirija su veoma važni. U tome je značaj festivala poput ovog u Veneciji. Takav zajednički rad je neobičan i uvek pruža nova otkrića", izjavila je Mur, koja inače u svojoj kolekciji nagrada, ima statue sva tri velika evropska festivala - u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Takođe, ona je i zvezda filma koji je imao čast da otvori ovogodišnju Mostru.

Reč je o ostvarenju "Beli šum" reditelja Noe Baumbaha, u kom igra sa Adamom Drajverom i to je prvi put da jedno Netfliksovo ostvarenje otvori Venecijanski festival.

Velika smotra filma traje do 11. septembra, a u trci za glavnu nagradu ove godine je 23 filma.

Očekuje se da će ove godine crvenim tepihom na Lidu prošetati Timoti Šalame, Ana de Armas, Sejdi Sink, Hari Stajls i Florens Pju ali i Penelope Kruz, Kejt Blanšet, Tilda Svinton, Kristof Volc i Sigurni Viver.

Ove godine u Veneciji će biti prikazan i jedan film iz Srbije. Reč je o ostvarenju "Da li ste videli ovu ženu" u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji se nalazi u programu Nedelja kritike i u konkurenciji je za nagradu "Mladi zlatni lav" za najbolje debitante.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura