Aktuelno iz kulture

Trijumf rumunskog pozorišta na niškom festivalu "Teatar na raskršću"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2022

-

16:16

Trijumf rumunskog pozorišta na niškom festivalu "Teatar na raskršću"
Trijumf rumunskog pozorišta na niškom festivalu "Teatar na raskršću" - Copyright Prinskrin/Youtube/Teatrul National Iași

veličina teksta

Aa Aa

Najbolja predsava ovogodišnjeg pozorišnog festivala "Teatar na raskršću" u Nišu je "Orač i smrt" autora Johanes fon Tepla, u režiji Silviju Purkarete, u produkciji Narodnog pozorišta u Jašiju, Jaši, Rumunija, saopštio je žiri ove manifestacije.

"Disput između Orača i Smrti, na prvi pogled u 'monodramskoj' formi u kamernom prostoru, je zapravo pravi pozorišni spektakl, koji unutar beskonačno bogatog znakovnog sistema i perfektnosti svih scenskih elemenata predstavlja vizuelni pozorišni esej o čoveku i smrti, kao apsolut svih istina", stoji u obrazloženju.

Nagrada za režiju pripada Branislavu Mićunoviću za predstavu "My Name Is Goran Stefanovski" Dramskog teatra u Skoplju za "hrabro hvatanje u koštac sa svim dramaturškim i scenskim izazovima" i prenošenje "ideje borbe čoveka na ovim prostorima i njegovog bega od istih".

Priznanje za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Selmi Alispahić iz predstave "Anđeo uništenja", dok za mušku ta nagrada pripada Kalinu Kirilu iz komada "Orač i smrt".

Nagrađene su još i Andrea Verebaš, Blanka Horvat, Dina Dedović i Timea Filep za najbolje mlade glumice, zbog "ujednačenosti u igri, preciznost u izrazu i plesne i pevačke sposobnosti", koje su iskazale u predstavi "Vitezovi Lake male".

Edvard Molnar/Teatar na raskršću

Iz predstave "Vitezovi Lake male"

I mladi glumci - Boris Kučov, David Buboš i Gabor Mesaroš - iz iste predstave takođe su dobili isto priznanje.

Predstava je dobila i nagradu za najbolu originalnu scensku muziku, koju potpisuje Arpad Serda, najolju kostimografiju (Marina Sremac) kao i specijalnu nagradu za koncept. 

"Reditelj Urban zajedno sa svojim autorskim timom, na jako inteligentan način, kroz veliku dozu autoironije i potencirajući vulgarnost do apsurda, otvara veliko polje za razmišljanje o pozorišnoj onaniji kojom smo nažalost sve više okruženi u ovom vremenu, te nesebično deli sa nama želju za renesansnim pozorištem, koje nam možda nedostaje", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za scenografsko ostvarenje i vizuelnu dramaturgiju dobijaju Dragoš Buhađiar i Andrej Kozlak, za video-dizajn i vizuelnu dramaturgiju u predstavi "Orač i smrt", autora Johanesa fon Tepla, u režiji Silviju Purkaretea, u produkciji Narodnog pozorišta u Jašiju.

Žiri okruglog stola kritike nagradu za najbolju predstavu NU Dramskom teatru Skoplje za predstavu "My Name Is Goran Stefanovski", a žiri novinara dodelio svoje priznanje Pozorištu Deže Kostolanji za "Vitezove Lake male". 

Edvard Molnar/Teatar na raskršću

Iz predstave "Vitezovi Lake male"

 

Treći pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću", večeras će biti završen svečanom dodelom nagrada i izvođenjem predstave "U raljama života", u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i Beoarta, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

U okviru takmičarskog dela programa publika je od 5. septembra do danas imala priliku da pogleda "Hrvatski put ka sreći" Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, "Gospođicu Juliju" Opere i teatra Madlenijanum, "Rechnitz - Anđeo uištenja" Sarajevskog ratnog teatra "Sartr" i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, "Orač i smrt" Narodnog pozorišta u Jašiju (Rumunija), "My Name Is Goran Stefanovski" NU Dramskog teatra Skoplje i "Vitezovi Lake male" pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice.

Komentari (0)

Kultura