Aktuelno iz kulture

Netfliks eksperimentiše sa različitim modelima prikazivanja serija: Da li je došao kraj "bindžovanju"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/09/2022

-

13:19

Netfliks eksperimentiše sa različitim modelima prikazivanja serija: Da li je došao kraj "bindžovanju"?
AP/Jenny Kane - Copyright AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks je pre nešto više od decenije na tržište televizijskih sadržaja uveo ogromnu promenu. Umesto da gledaoci čekaju po nedelju dana na epizodu neke nove serije koju vole da gledaju, na toj platformi mogli su da ih "bindžuju", odnosno, dobiju pristup svim epizodama odjednom.

Međutim, nedavni gubici primorali su kompaniju da razmatra promenu svog pristupa, pa čak dovelo i do medijskih spekulacija da gledanje svih epizoda odjednom odlazi u istoriju.

Naime, u eri strimovanja u kojoj je ponovo "u modi" tradicionalne forme prikazivanja, koji gledaocima omogućavaju da željno očekuju sledeću epizodu serije, Netfliks je ostao jedini striming servis sa strategijom "sve odjednom".

O serijama kao što su "Kuća zmaja" i "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" sa HBO, odnosno Amazon Prime servisa pisaće se i pričati duže od dva meseca, koliko će biti potrebno da budu emitovane sve epizode, pa je jasno zašto bi i Netfliks želeo da isproba tradicionalni model.

profimedia

 

Da je gigant spreman da istražuje tu mogućnost, dokaz je četvrta sezona serije "Stranger Things", koju je za razliku od svojih ostalih "perjanica" striming servis objavio u dva dela.

To je značajno uticalo na rezultate u drugom tromesečju poslovanja kompanije, kada je kompanija zabeležila gubitke mnogo manje od očekivanih. 

I mada nema nikakvih zvaničnih naznaka da bi do promene dosadašnje prakse moglo da dođe, kompanija nastavlja sa eksperimentisanjem. Na primer, kod nekih serija koje nisu sa engleskog govornog područja, Netfliks isprobava nedeljni raspored prikazivanja. Takođe, u nekim delovima sveta, gledaoci neke popularne serije dobijaju "na kašičicu", upravo iz tog razloga. 

Plan je da se krajem godine treća sezona dokumentarne serije "Nerešene misterije" emituje tokom perioda od tri nedelje, a možda i najambiciozniji projekat "Cabinet of Curiosities" Giljerma Del Tora biće objavljivan tokom pet dana.

Eksperimentisanje na svim poljima

Podsećamo, nedavni izveštaji pokazali su da su striming servisi pod okriljem kompanije Dizni kombinovano stekli 221 milion pretplatnika, dok je Netfliks zabeležio 220. 

Postaje jasno da Netfliks, uprkos tome što je pojedinačno i dalje najveći striming servis, polako počeo da gubi svoje preimućstvo.

U prvom kvartalu 2022. godine Netfliks je izgubio čak 200.000 pretplatnika na svetskom nivou, a zatim iskusili i pad vrednosti akcija od čak 25 procenata, najveći u poslednjih deset godina.

Od aprila do jula izgubili su još milion pretplatnika, što je čak i manje od broja koji je kompanija predviđala, ali i dalje jasan znak da popularne serije poput "Stranger Things" i "Squid Game" neće biti dovoljne da se Netfliks održi na vrhu. 

profimedia

 

Pored eksperimentisanja sa načinom objavljivanja, kompanija je najavila uvođenje naplaćivanja deljenja šifre, kao i jeftiniji paket pretplate za one kojima ne bi smetalo da im gledanje filmova i serija prekidaju reklame. Prema nedavnom pisanju Bloomberg-a, taj paket mogao bi da košta između sedam i devet dolara, ali zvaničnih potvrda još nema.

Netfliks predviđa da će im novi jeftini pretplatnički paket koji uključuje i reklame povećati prihode i dovesti dodatnih 40 miliona korisnika do kraja naredne godine. 

Ta predviđanja, objavio je The Wall Street Journal, zajedno sa izveštajem o sastanku Netfliksa i njihovog partnera Microsoft korporacije.

Sada najavljuju da do kraja godine broj jedinstvenih korisnika u svetu poraste za 4,4 miliona, dok bi prema njihovim predviđanjima, njima moglo da se pridruži još 40 miliona do kraja treće četvrtine 2023. 

"Još odlučujemo kako da pokrenemo paket sa nižom cenom i reklamama i još nismo postigli nikakvu odluku", saopštio je Netfliks.

Preme nekim izveštajima testiranje novih paketa moglo bi da počne već u novembru ove godine, a neke od zemalja u kojima bi to moglo da se desi su Japan, Brazil, Meksiko, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija, Koreja, Australija i Kanada.

Iako bi ishod novih strategija mogao da odredi Netfliksovu budućnost na duge staze, za sada nema govora o kolapsu striming giganta.

Očekuje se da će ove godine ukupno uložiti više od 17 milijardi u nove sadržaje, od kojih su pojedini počeli da osvajajaju i prestižna filmska i televizijska priznanja.

Tako je njihov "Squid Game" ušao u istoriju kao jedina serija nominovana za Emi nagradu koja je nastala van engleskog govornog područja, a njen glavni glumac, postao prvi Azijat kom je to prestižno priznanje pripalo u kategoriji drame.

Komentari (0)

Kultura