Aktuelno iz kulture

Četvrt veka Netfliksa: Od alternative video klubovima do svetskog striming giganta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

31/08/2022

-

23:40

Četvrt veka Netfliksa: Od alternative video klubovima do svetskog striming giganta
25 godina Netfliksa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći striming servis na svetu ovih dana obeležava 25. godišnjicu svog postojanja. Reč je naravno o Netfliksu, čija je četvrt veka duga istorija uključila mnoge vrtoglave uspone, ali i padove, od kojih je verovatno i najstrašniji onaj koji mu se dogodio u prvom tromesečju ove godine.

Povodom važne godišnjice, kompanija je objavila i interesantan video koji u nešto manje od dva minuta sumira njihovu istoriju.

"To nikad neće upaliti"

Vizionari Rid Hejstings i Mark Randolf radili su u istoj firmi - Pure Atria - i istovremno ostali bez posla. U to vreme kada digitalna revolucija još nije dostigla svoj puni zamah, oni su razmišljali kakav biznis bi mogli da pokrenu. 

Prema knjizi o usponu Netfliksa koju će Mark mnogo kasnije objaviti, on je Ridu uporno predlagao razne kreativne ideje, ali je stalno dobijao isti odgovor - da " to nikada neće uspeti". (Na kraju je i knjizi dao naziv "To nikad neće upaliti", može se naći u domaćim knjižarama).

Sve se promenilo kada je Mark čuo za novi hit proizvod iz Japana pod nazivom DVD za koji se pričalo da će zameniti video kasete kao standardni nosač video materijala. Palo mu je na pamet da napravi servis koji bi korisnicima omogućio da film ili seriju poruče preko interneta, a da im DVD stigne na kućnu adresu. Bila je to ideja koju je i sumnjičavi Rid prihvatio i čak investirao svojih 1,9 miliona dolara.

Netfliks je registrovan i osnovan 29. avgusta 1997, a kasnije su ga dopunili i drugi investitori. Hejstings je postao većinski vlasnik kompanije sa 70 posto deonica, a Randolf izvršni direktor i manjinski vlasnik.

profimedia

 

Nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka u prvih nekoliko godina, Netfliks je na kraju stvorio uspešan poslovni model: uslugu baziranu na pretplati bez datuma dospeća ili naknada za kašnjenje, sa neograničenim pristupom sadržaju po ceni od 19,95 dolara. Imao je i sistem slanja kojim su pretplatnici određivali redosled kojim im se DVD šalje poštom i dostavu koja automatski šalje DVD čim se prethodni vrati.

Prvi film koji su isporučili bio je "Bitlđus" Tima Bartona 10. marta naredne godine i ušao u istoriju.

Interesantno je da nostalgičari i dalje mogu da uživaju u poručivanju DVD-a preko Netfliksa, ali uz adekvatnu doplatu.

Striming ih je učinio svetskom kompanijom,

Formula koju su osmislili pokazala se uspešnom, pa je kompanija vrlo brzo počela da povećavala broj pretplatnika. Do 2001. Netfliks je imao milion pretplatnika, godinu dana kasnije otvara regionalna skladišta i uvodi dostavu preko noći kao odgovor na pritužbe pretplatnika da su čekanja na filmove preduga. Do 2006. imaće 6,3 miliona pretplatnika.

Prelomni trenutak za kompaniju dogodio se 2007. kada je pokrenut striming servis, isporučujući sadržaj direktno na televizore, računare i tablete putem usluge "Watch Now". Pretplatnicima je tada bilo dostupno 1.000 naslova i to besplatno, ukoliko su plaćali dostavu DVD-jeva od 5,99 dolara mesečno. Interesantno je da su za početak odabrali kanadsko tržište za striming, a da je tek kasnije postao dostupan u Americi. 

AP/Jenny Kane

 

Rast koji im je striming pružio Netfliks je iskoristio da stekne 2012. počinje da proizvodi originalan sadržaj. Njegova prva serija bila je "Lilyhammer", a godinu dana kasnije proizveli su svoj prvi veliki hit - seriju "House of Cards" sa Kevinom Spejsijem u glavnoj ulozi.

Borba za prvo mesto na tržištu ne prestaje

Pozicija Netfliksa kao globalnog giganta učvršćena je kada je pandemija virusa korona udarila 2020. godine i ljudi, zaglavljeni kod kuće sa nekoliko drugih opcija za zabavu, po ceo dan su gledali filmove i serije iz Netfliksove ponude.

Čuveno "bindžovanje" filmova i serija koje je Netfliks tokom svoje "vladavine" na tržištu promovisao 

Netfliks danas ima preko 220 miliona pretplatnika u preko 190 zemalja sveta, ali ne i luksuz da na njih bezuslovno računa. 

Iako su na tržištu striminga bili prvi, njihovu formulu preuzele su mnoge druge kompanije i stvorile zavidnu konkurenciju. Početkom avgusta poslovni izveštaji striming servisa pokazali su da je kompanija "Volt Dizni" u čijem su sastavu Dizni Plus, Hulu i ESPN Plus, po ukupnom broju pretplatnika prvi put "izašla na crtu" Netfliksu i na jedno vreme ga čak i prevazišla.

Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez

 

Striming Servisi pod okriljem te kompanije su kombinovano su stekli 221 milion pretplatnika, dok je Netfliks zabeležio 220. Postaje jasno da Netfliks, uprkos tome što je pojedinačno i dalje najveći striming servis, polako počeo da gubi svoje preimućstvo.

U prvom kvartalu 2022. godine izgubili su čak 200.000 pretplatnika na svetskom nivou, a zatim iskusili i pad vrednosti akcija od čak 25 procenata, najveći u poslednjih deset godina.

Od aprila do jula izgubili su još milion pretplatnika, što je čak i manje od broja koji je kompanija predviđala, ali i dalje jasan znak da popularne serije poput "Stranger Things" i "Squid Game" neće biti dovoljne da se Netfliks održi na vrhu. 

Kompanija je zato najavila uvođenje naplaćivanja deljenja šifre, kao i jeftiniji paket pretplate za one kojima ne bi smetalo da im gledanje filmova i serija prekidaju reklame. Prema nedavnom pisanju Bloomberg-a, taj paket mogao bi da košta između sedam i devet dolara, ali zvaničnih potvrda još nema.

Iako bi ishod novih strategija mogao da odredi Netfliksovu budućnost na duge staze, za sada nema govora o kolapsu striming giganta.

Očekuje se da će ove godine ukupno uložiti više od 17 milijardi u nove sadržaje, od kojih su pojedini počeli da osvajajaju i prestižna filmska i televizijska priznanja, pa deluje da ćemo u godinama koje slede gledati još imati priliku da gledamo njihova rođendanska videa.

Komentari (0)

Kultura