Aktuelno iz kulture

Milan Marić o novoj ulozi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Drama "Edip" je u suštini triler

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

21:45

Milan Marić o novoj ulozi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu: Drama "Edip" je u suštini triler
Edip - Copyright Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Edip" prema drami Sofokla, u režiji Vita Taufera, biće premijerno izvedena u subotu, 17. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na velikoj sceni "Ljuba Tadić".

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi je Milan Marić, a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Ðurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Upravnica JDP Tamara Vučković istakla je koliko su svi ponosni što konačno prvi put u ovom teatru režira veliki slovenački dramski umetnik Vito Taufer. Ona je takođe rekla da je antička drama retko igrana u JDP, i da joj je krivo što ih nije bilo više, jer "svaka generacija bi trebalo da ima svog Edipa".

Vito Taufer je približio svoju nameru da je želeo postaviti "Edipa" na način kako publika danas tu predstavu može prihvatiti.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

"Komad 'Edip' vidim kao psihološku krimi dramu, tako se danas čita. Bio je svima nama dugotrajan proces, jer je 'Edip' težak zadatak, kompleksna drama. Glumci su počeli da žive svoje uloge i naš koncept je bio post-post dramski pristup", objasnio je Taufer i dodao da se delo može definisati i kao psihološko realistični komad.

"Dugo nisam bio u Srbiji, i samim tim sam smatrao da nemam prava da režiram nešto aktuelno što se tiče vaše političko društvene situacije. Onda sam se setio Sofoklovog 'Edipa', kao uvek aktuelnu univerzalnu temu, što antička drama jeste. Urađena je zanimljiva adaptacija komada", ocenio je Taufer.

Reditelj iz Slovenije je napomenuo da je ova drama fenomenalan glumački materijal, i da je idealna samo za vrhunski glumački ansambl, što je u potpunosti dobio u JDP-u.

"Psihološki karakteri živih pravih ljudi pred nama na sceni, to je bilo inspirativno i najvažnije u našem radu i to smo postigli", zaključio je regionalni reditelj.

U drami "Edip" igraju i apsolvent Akademije umetnosti u Beogradu - Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović, a muzičari na pozornici su: Marko Radojević (vokal, gitara), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika).

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Milan Marić kao kompleksan antijunak Edip, izjavio je da mu najnovija uloga predstavlja neverovatno zadovoljstvo.

"Kada se suočite sa carom Edipom, gde morate da se probijate kroz taj jezik, misli i stihove, nekad se obeshrabrite. Svaki odgovor postavlja nova dva pitanja i tako u beskraj, želite stalno da idete dalje, samo napred", podelio je utiske Milan Marić, trenutno jedan od najtraženijih glumaca na filmu i televizijskim serijama.

"Drama 'Edip' je u suštini triler i zanimljivo je da je najviše rađen 1939. i 1968, u najzanimljivijim godinama za ceo svet", ocenio je Marić.

Nataša Ninković tumači lik Jokaste i kaže da prvi put igra antičku dramu, osim davno dok je bila student na FDU.

"Kada sam dobila poziv od JDP-a da radim "Edipa", znala sam odmah da neće ova verzija biti klasika, ali opet, ovo što smo uradili i postigli, nisam nimalo očekivala. Volim Sofokla, posebno taj njegov minimalizam, ali sam se plašila dubokog mraka i velike tragedije koju njegova drama nosi", izjavila je Ninković, i dodala da nije lično toliki ljubitelj antičke drame, glumački senzibilitet joj je drugačiji, ali da je "Edip" nešto sasvim posebno.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Glumica je pohvalila kolegu Milana Marića.

"Zahvalna sam reditelju na ovom iskustvu, a briga, strpljenje i posvećenost koju je Marić imao sa mnom je zaista izuzetna, posebno onda kada je ovaj komad za nas glumce ponekad delovao nepremostivo", zaključila je Nataša Ninković.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf - Marija Marković Milojev, dok su kompozitori prvi put u JDP - Robert Pešut - Magnifico i Aleksander Pešut - Schatz!.

Glumac Srđan Timarov je osetio veliku potrebu da čestita svom matičnom pozorištu što je uspelo da angažuje Vita Taufera i obratio mu se rečima: "Hvala ti puno što si tu, nedostajao si nam na sceni srpskog pozorišta".

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Timarov igra Kreonta i smatra da danas klasika i antika ne moraju nužno da se igraju svečano, po nekim pravilima, te da će sve predrasude o starogrčkoj drami koje je on imao i mnogi drugi, biti razbijene.

"Antika je danas u ovom vremenu više nego ikad živa, važna i uzbudljiva, a da se ne posmatra samo kao visoka literatura. Milan Marić je sjajan primer glumca, gde se u procesu rada vidi kako se posvećeno sa srcem stvara i gradi velika uloga", analizirao je Timarov.

Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije (pored Eshila i Euripida), napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: "Ajant," Antigona", "Kralj Edip" , "Elektra" , "Trahinjanke" , "Filoktet" i "Edip na Kolonu" .

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Od svih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija "Kralj Edip" za koju je Aristotel u delu "O pesničkoj umetnosti" pisao ra je reč o savršenom modelu tragedije.

Zoran Cvijanović imao je duhovit pristup na antičku tragediju.

"Mislim da sam od cele ekipe ja ubedljivo najsrećniji, pre svega mi je drago što smo skoro istih godina antički komad i ja", rekao je Cvijanović i nasmejao prisutne.

Glumac kao lik Glasnik iz Korinta smatra da je zaista potrebno da nove generacije čitaju starogrčke komade i da ih gledaju na pozornici u novim tumačenjima jer imaju terapeutsko dejstvo i odjek.

"Moja prva predstava u JDP-u je bila 'Hrvatski Faust' i tada su Miki Manojlović i Aleksandar Berček imali godina koliko sada ima Milan Marić, što je veoma zanimljivo", primetio je Zoran Cvijanović.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Bojan Dimitrijević glumi Tiresiju, i otkrio je koliko je bio ovo naporan proces, težak materijal koji prevazilazi njegove glumačke i ljudske sposobnosti, te da su tek gotovo juče na probama došli do pravog rešenja njegovog karaktera.

"Bilo je veoma zahtevno, uzbudljivo i izazovno. Ostvarili smo vrhunskin umetnički čin, ponovo imamo hit koji korespondira sa širokim spektrom publike, na šta smo svi ponosni", zaključio je Dimitrijević.

Aleksandar Ðurica će nastupiti u ulozi sveštenika i primetio je da su svi glumci i ekipa razmenili svoje energije, što je za njega veoma važno, i kada su zajednički zgusnuli svoje senzibilitete i umetnička bića, rezultat će biti sjajan.

Mladi glumac Joakim Tasić u ulozi Glasnika iz Dvora podvukao je da je traganje za istinom suština drame "Edip", te da je istina veoma važna sada u svima nama, i da će ta istina biti vidljiva na svakom njihovom izvođenju.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine. Od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film.

Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja - "Lovorov venac" sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, "Marul" festivala "Marulićevi dani", Prešernove nagrade…

Taufer je dobio Specijalnu nagradu BITEF festivala 1996. za predstavu "Silence Silence Silence" u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Režirao je dela Nikolaja Gogolja, Miroslava Krleže, Ežena Joneska, Vilijama Šekspira, Semjuela Beketa, Sofokla, Antona Pavloviča Čehova.

Komentari (0)

Kultura