Aktuelno iz kulture

Glumac Milan Marić u žiriju Sarajevo Film Festivala

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

12:13

Glumac Milan Marić u žiriju Sarajevo Film Festivala
Milan Marić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Milan Marić, zvezda filma "Toma" i serije "Državni službenik", član je žirija predstojećeg Sarajevo Film Festivala, objavili su organizatori. 

U žiriju Takmičarskog programa u kategoriji igranih filmova 28. festivala u Sarajevu, pored Marića, su i reditelj i scenarista Sebastijan Majze (predsednik žirija), rediteljka, scenaristkinja i Lucile Hadžihalilović, scenaristkinja i rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović i producent i stariji konsultant u "Inttl Co-Productions" Katrijel Skjori.

Sebastijan Majze je austrijski reditelj i scenarista i studirao je slikarstvo i filozofiju pre nego što se počeo baviti filmskim stvaralaštvom Njegov najnoviji igrani film "Konačna sloboda" je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, gđe je osvojio nagradu irija - Un Certain Regard.

Film je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji igrani film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca - "Georg Friedrich", kao i nagradu CICAE na 27. Sarajevo Film Festivalu.

Srpski glumac Milan Marić ostvario je mnoge uloge u pozorišnim i filmskim koprodukcijama u regionu, a publika ga najviše pamti po ulozi Tome Zdravkovića u ostvarenju "Toma".

Glumac je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biljane Mašić, a član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2013.

Pored zapaženih pozorišnih uloga, igrao je i u serijama "Porodica", "Državni službenik", "Besa", "Žmurke", "Pet", "Vojna akademija", "Jutro će promeniti sve", "Nemanjići– rađanje kraljevine", "Branio sam Mladu Bosnu, kao i filmovima "Toma", "Dovlatov", "Vlažnost", "Dobra žena" i "Santa Maria della Salute".

Uvršten je među deset najboljih evropskih mladih glumaca na Berlinalu 2019.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura