Aktuelno iz kulture

Jesenji festivali su pri kraju, počinje trka za Oskara: Ko ima najveće šanse da osvoji najveće filmsko priznanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

23/09/2022

-

07:28

Jesenji festivali su pri kraju, počinje trka za Oskara: Ko ima najveće šanse da osvoji najveće filmsko priznanje?
Jesenji festivali su pri kraju, počinje trka za Oskara: Ko ima najveće šanse da osvoji najveće filmsko priznanje? - Copyright Prinstscreen YouTube/Universal Pictures, SearchlightPictures, ONE Media, Paramount Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Kada 16. oktobra budu proglašeni pobednici Njujorškog filmskog festivala, jesenja sezona konačno će biti okončana i počeće trka za najprestižnije priznanje u svetu kinematografije - Oskare.

Pobednička ostvarenja festivala u Torontu, Veneciji i Teljurajdu nagoveštavaju koje bismo glumce, glumice i filmske stvaraoce mogli da očekujemo među nominovanima za nagradu Akademije filmskih umetnosti i nauka, od kojih neke kategorije imaju više, a neke manje filmova koji važe za favorite.

Predstavljamo vam nekoliko filmova koji su se izdvojili u ovoj sezoni i o kojima svetska štampa već piše kao o favoritima za Oskare.

"Sva lepota i krvoproliće"

Ne dešava se često da glavnu nagradu na filmskom festivalu dobije jedan dokumentarac. Ipak, baš to je bila odluka žirija Filmskog festivala u Veneciji koji je "Zlatnim lavom" nagradio dokumentarno ostvarenje Lore Pojtras "Sva lepota i krvoproliće" ("All the Beauty and the Bloodshed") o životu i umetnosti Nan Goldin.

Film kroz Naninu priču o borbi protiv epidemije zavisnosti od opoida govori o zajedništvu, opasnostima represije i sličnostima između politike i umetnosti.

Goldin je i sama bila zavisnica od opoida, a nakon što je usled predoziranja umalo izgubila život, osnovala je udruženje P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now), grupu za podizanje svesti o opasnostima leka "OxyContin".  

"The Banshees of Inisherin"

Svakog popodneva, otkad iko pamti malo izmišljeno irsko ostrvo Inišerin, dvojica prijatelja Padrik i Kolm (Kolin Farel i Brendan Glison) sede u jedinom pabu u gradiću i piju pivo. 

Taj ritual možda je i jedina njima zajednička stvar, budući da je Padrik, iako mnogo mlađi potpuno pasivan i nezainteresovan za život, dok je Kolm strastveni zaljubljenik u violinu, koji želi više od života.

Jednog dana, iz čista mira, Kolm odlučuje da više ne želi da se druži sa Padrikom. 

Da je reč o oprobanoj dinamici glumačke ekipe, možda najbolje govori činjenica da je isti reditelj  Martin Mekdonag režirao hvaljeni film "U Brižu" u kom su takođe igrali Farel i Glison.

Ovog puta reč je o tragikomediji u kojoj težnja jednog čoveka za slobodom dovodi do serije osveta koje se mogu zaustaviti samo pat-pozicijom ili odustajanjem obojice.

"Bones & All"

Miljenik Holivuda Timoti Šalame vratio se saradnji sa Lukom Gvadanjinom u novom filmu "Bones & All" u čijem je filmu "Zovi me tvojim imenom" stekao svetsku popularnost.

Ovog puta, glavni protagonisti su Li (Šalame) i Maren (Tejlor Rasel), dvoje mladih koji se zaljubljuju i putuju Amerikom na margini društva, zato što su - kanibali.

"Voleo bih da mislim da je 'Bones and All' ekstremno romantičan film i da se bavi romantikom koja postoji u svima nama i u vazama uopšte. Naravno, postoji i doslovni aspekt toga da je ovo film o ljubavnicima kanibalima, što je ekstremno na mnogo načina, ali ja mislim da je ekstremniji intenzitet osećanja kroz koje prolaze ovi ljudi - nemogućnost ljubavi", rekao je Gvadanjino u jednom intervjuu.

Pored toga, film je očigledan omaž filmu "Pustara" Terensa Malika o dvoje nezasitih mladih ljudi, ali uprkos užasima za koje su odgovorni, nežno ih predstavlja i kao decu. 

Film bi trebalo da se nađe u bioskopima sredinom novembra.

"Večna ćerka"

Tilda Svinton igra dve uloge u filmu rediteljke i dugogodišnje prijateljice Džoane Hog koji je neočekivano prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji. 

U ovom ostvarenju zasnovanom na životu rediteljke, ispituju se odnosi između majke i ćerke, kroz priču koja samo na prvi pogled podseća na horor.

Tilda Svinton dobila je mnoge pohvale za svoje uloge u "Večnoj ćerki", tako da bi vrlo lako mogla da se nađe i u trci za Oskara za najbolju glumicu.

"The Fabelmans"

Stiven Spilberg upravo je trijumfovao na Filmskom festivalu u Torntu, gde glavno priznanje dodeljuje publika.

U njegovoj poluatobiografskoj priči, glavna uloga ambicioznog tinejdžera Semija Fabelmana poverena je mladom glumcu Gabrijelu Labelu, koji počinje da otkriva svoju ljubav prema filmovima, baš u vreme kada mu se razvode roditelji (Pol Dejno i Mišel Vilijams).

Ovo je najličniji film slavnog reditelja do sada, u kom svetu predstavlja svoju opsesiju kamerom i pripovedanje kroz slike, zbog čega je oduševio i publiku i ljude iz sveta filma.

Nisu za festivale, ali jesu za Oskare

Ove godine imali smo priliku da vidimo i niz filmova, koji nisu našli svoje mesto na festivalima, ali koji bi vrlo lako mogli da se nađu u trci za Oskara.

Na prvom mestu tu je "Sve u isto vreme" sa Mišel Jeo, koja važi i za glavnu kandidatkinju za Oskara za najbolju glumicu.

Mnogo interesovanja probuđeno je i za film "Vavilon" sa fantastičnom holivudskom postavom koju čine Bred Pit, Margo Robi i Džin Smart, a koji je režirao oskarovac Damijen Čazel. 

Moguće je i da će "Pinokio" Giljerma del Tora postati ozbiljan takmičar za najprestižnije filmsko priznanje, a kome će pripasti, saznaćemo 12. marta naredne godine, kada bi trebalo da se održi svečana ceremonija dodele Oskara.

Komentari (0)

Kultura