Aktuelno iz kulture

Reditelji i njihove muze: Od Ane Karine i Žan-Lika Godara do Tarantina i Ume Turman

Komentari

Autor: Staša Rosić

21/09/2022

-

08:41

Reditelji i njihove muze: Od Ane Karine i Žan-Lika Godara do Tarantina i Ume Turman
AP/Michel Lipchitz - Copyright AP/Michel Lipchitz

veličina teksta

Aa Aa

Nedavnim odlaskom legendarnog reditelja Žan-Lika Godara svet filma izgubio je jednog od najistaknutijih stvaralaca.

Iako je poznat po revolucionarnom pristupu filmskoj formi, veliki deo njegovog rada definisalo je njegova poslovna i emotivna veza sa njegovom muzom Anom Karinom. 

U istoriji filma postoji mnogo primera da je poverenje i duboko poznavanje između reditelja i glumaca ključno za uspeh filmova, a to su mnogo puta dokazali i ovi tandemi kinematografije:

Žan-Lik Godar i Ana Karina

Ime Ane Karine neodvojivo je od Godarovog, kao i od samog pojma francuskog Novog talasa.

Njih dvoje počeli su saradnju u filmu "Žena je žena" (Une Femme est Une Femme), koji se bavio ljubavnim trouglom između dva prijatelja i ljubavnice jednog od njih, koju je igrala Karina.

AP/Mario Torrisi

Ana Karina i Žan Lik Godar

Turbulentan odnos glavnih protagonista, jednim delom prelio se i u stvaran život. Reditelj i njegova muza uplovili su u strastvenu ljubav, brak, a zatim i razvod, a tokom dugih godina provedenih zajedno, snimili su osam filmova, među kojima su i neki od Godarovih najznačajnijih.

Jedini film u kom Ana Karina tokom njihovog braka nije igrala glavnu ulogu, bio je "Prezir", kojim reditelj na kraju uopšte i nije bio zadovoljan.

Mikelanđelo Antonini i Monika Viti

Ove godine izgubili smo i maestralnu Moniku Viti, koja je slavu stekla u filmovima reditelja Mikelanđela Antonionija. 

ASSOCIATED PRESS

 

Nakon što je prvi put zaigrala u njegovom filmu "Avantura" 1960. godine, par se i zavoleo, a nastavili su i da stvaraju s velikim uspehom.

Snimili su zajedno i dva naredna filma Antoninijeve trilogije "La Notte and L'Eclisse" i "Il Deserto Rosso". 

Govoreći o Viti, reditelj je za časopis "Sight and Sound" izjavio da je njom bio inspirisan i da sve uspehe pripisuje tome što je osećao zadovoljstvo i intrigiranost posmatrajući je pred kamerama.

Kventin Tarantino i Uma Turman

Kventin Tarantino i Uma Turman stvorili su zajedno neke od najupečatljivijih filmova u poslednjih trideset godina, od kojih su "Petparačke priče" i "Ubiti Bila" stekli status kultnih.

AP/Thibault Camus

 

Tarantino je ulogu Neveste u "Kill Bill" franšizi napisao specifično za ovu glumicu, što nikada pre i nikada posle nije radio.

Ingmar Bergman i Liv Ulman 

U istoriji kinematografije još jedno partnerstvo važi za presudno. Reč je o poslovnom i emotivnom odnosu reditelja Ingmara Bergmana i glumice Liv Ulman.

profimedia

 

Upoznali su se na snimanju filma "Persona" kada je započela njihova 42 godine duga veza.

Iz njihove ljubavi rođeni su neki od najznačajnijih filmova kao što su "Jesenja sonata", "Strast" i "Prizori iz bračnog života". Takođe, Ulman je i sama sela u rediteljsku stolicu i to za filmove prema dva Bergmanova scenarija.

Penelope Kruz i Pedro Almodovar

U poslednjih četvrt veka jedan od najplodonosnijih španskih stvaralaca Pedro Almodovar čak jedanaest puta sarađivao je sa Penelope Kruz.

Penelope kruz prvi put se zaljubila u reditelja Pedra Almodovara u 16. godini života, kada se ušunjala u bioskop da krišom pogleda njegov film "Veži me!" iz 1989. godine, iako je bila premlada za njegov sadržaj.

Tanjug/AP/Joel C Ryan

 

Od 1997. godine kada su snimali "Živo meso", zajedno su radili na sedam projekata i Penelopa važi za njegovu muzu.

Penelope je istakla da ne traži od Almodovara nove uloge, nego čeka da li će on da je vidi u nekoj od njih, kada završi scenario.

"Suviše ga poštujem da bih ga bombardovala zahtevima. Osećam se kao najsrećnija devojka na svetu što imam priliku da s njim radim u tako mnogo različitih godina u sedam različitih projekata. Kad me on pozove, taj poziv me učini najsrećnijom. On je razlog zašto sam postala glumica", rekla je Kruz.

Komentari (0)

Kultura