Aktuelno iz kulture

"Aljoša je nestao" i "Normalni događaji" na 8. Nova Festivalu posvećenom stripovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

17:08

"Aljoša je nestao" i "Normalni događaji" na 8. Nova Festivalu posvećenom stripovima
Stripovi - Copyright Leopold Pridon

veličina teksta

Aa Aa

Osmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, biće otvoreno 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Anđele Janković iz Srbije i Leopolda Pridona iz Francuske. Dvoje umetnika su izabrani kao rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Anđela Janković (1998) će predstaviti svoj projekat stripa "Normal Events / Normalni događaji", koji je sačinjen od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću.

Promo

 

Anđela Janković je ilustratorka i grafička dizajnerka, čije ilustracije u formi društvenog komentara prikazuju apsurde svakodnevice. Njen rad predstavljen je na festivalima i konferencijama, kao što su Zlatno Pero (Beograd), Ilustrofest (Beograd), PDP Conference (Novi Sad), 36 Mountains (Zagreb). Živi i radi u Beogradu.

Leopold Pridon (1993) će na izložbi predstaviti projekat "Aljoša je nestao", koji prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

Anđela Janković

 

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 12 do 19h, svim danima sem nedelje.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura