Aktuelno iz kulture

Kad je Kurosava snimao o Sibiru: Četiri ruska filma nagrađena Oskarima

Komentari

Autor: Euronews

28/09/2022

-

18:57

Kad je Kurosava snimao o Sibiru: Četiri ruska filma nagrađena Oskarima
Kad je Kurosava snimao o Sibiru: Četiri ruska filma nagrađena Oskarima - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine, prvi put od pada Sovjetskog Saveza, nijedan ruski film neće biti nominovan za Oskara. Razlog je to što je Ruska filmska akademija, usled sankcija Zapada Rusiji odlučila da bojkotuje takmičenje za najbolji strani film.

Nikita Mihalkov ranije je predlagao da se napravi "evroazijska" alternativa Oskaru, iako je i sam tri puta bio nominovan za Oskara za najbolji strani film i Rusiji doneo za sada poslednje priznanje u toj kategoriji za ostvarenje "Varljivo sunce" 1994.

Međutim, predsednik komisije za nominovanje filmova za Oskara Pavel Čukrej najavio je u utorak da podnosi ostavku i naveo da je odluka o bojkotu Akademije za filmske umetnosti i nauke doneta iza njegovih leđa.

Prema izveštajima komisije, oni su ove godine planirali da odaberu jedan od 122 ruska filma ove godine, ali je za sada, samo jedan od njih napravio veći odjek na festivalima u Evropi.

Reč je o ostvarenju "Žena Čajkovskog", elegantnoj i provokativnoj drami reditelja Kirila Serebrenikova, koja je premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Kanu.

Ipak, u dosadašnjoj istoriji, ruski filmski stvaraoci do sada su osvojili 39 Oskara u različitim kategorijama, a nominovani ukupno 177 puta.

Euronews je izdvojio nekoliko ruskih filmova koji su od 1929. godine do danas ovenčani Oskarom za najbolji strani film:

"Rat i mir" (1966)

"Rat i mir" je adaptacija Tolstojevog istoimenog romana iz 1869. godine, koja prati nekoliko ruskih aristokratskih porodica u vreme Napoleonove invazije na njihovu zemlju.

Film je dobio značajnu podršku Sovjetskog Saveza koji je ustupio filmadžijama oko deset hiljada vojnika, na hiljade konja i statista, što je bio presedan u dotadašnjim odnosima kulturnih poslenika i države.

Bio je to najskuplji film snimljen u Sovjetskom Savezu, a prema cenama iz 2019. koštao je između 60 i 70 miliona dolara.

Ako odlučite da ga pogledate, otkažite sve ostale obaveze, jer ovo ostvarenje iz četiri dela traje neverovatnih 431 minut od početka do kraja.

"Dersu Uzala" (1975)

"Dersu Uzala" je japansko-ruska koprodukcija koju je režirao legendarni Akira Kurosava.

Scenario je napisao Juri Nagibin i snimljen je gotovo u celosti na ruskom dalekom istoku, a zasnovan na memoarima Vladimira Arsenjeva, jednog od najistaknutijih ruskih istraživača dvadesetog veka.

U filmu pratimo ekspediciju Arsenjeva koji polazi u istraživanje i mapiranje zemljišta oblasti oko reke Usuri u Sibiru. Uskoro u neistraženim šumskim prostranstvima sreću Nanajca po imenu Dersu Uzala, koji im postaje vodič. 

Posle pet godina od prve ekspedicije, oficir se vraća u Sibir da završi posao i raduje se što će ponovo videti Dersua, ali po povratku shvata da starca više ne služi zdravlje. U želji da mu pomogne, poziva Dersua da s njim ode u grad i pokuša da se izleči, ali shvata da iako je starac njemu pomogao da preživi u Sibiru, on mu se ne može odužiti tako što će pokušati da ga uklopi u društvo.

Film je bio pravi hit u bioskopima u Evropi i Sojvetskom Savezu, a prodato je više od 21 milion karata.

"Moskva suzama ne veruje" (1980)

U filmu "Moskva suzama ne veruje" tri devojke iz ruske provincije Ljudmila, Antonina i Katerina dolaze u rusku prestonicu i pokušavaju da tu pronađu ostvarenje svog sna. Njihove avanture pratimo tokom perioda od dve decenije tokom kojih pronalaze i gube ljubavi, ali ne i nadu u bolje sutra.

Film koji je režirao Vladimir Menshov, ekranizacija je istoimenog romana Valentina Černiha i još važi za klasik u Rusiji.

"Varljivo sunce" (1994)

"Varljivo sunce", priča o običnim ljudima koji su živeli u Rusiji krajem tridesetih godina u vreme Staljinovog režima, nije osvojila samo Oskara, nego i Gran pri Kanskog festivala.

U središtu priče je jedan dan života sovjetskog revolucionara i heroja, Sergeja Kotova. Kotov živi u idili seoskog života, sa svojom ljupkom ženom Marusjom i njihovom temperamentnom ćerkom Nađom. Komšije ga izuzetno poštuju.

Sve se menja, kada mu u posetu dođe Dmitri, nekadašnji ljubavnik njegove supruge, Marusje. Čovek je na opasnom zadatku, koji bi mogao iz temelja da uzdrma Kotovljev miran, srećan, idilični život.

Komentari (0)

Kultura