Aktuelno iz kulture

Zaoštrava se sukob u "Kući zmaja": Ko je na "Zelenoj", a ko na "Crnoj" strani

Komentari

Autor: Collider

05/10/2022

-

19:12

Zaoštrava se sukob u "Kući zmaja": Ko je na "Zelenoj", a ko na "Crnoj" strani
Zaoštrava se sukob u "Kući zmaja": Ko je na "Zelenoj", a ko na "Crnoj" strani - Copyright Printscreen YouTube/HBO Max

veličina teksta

Aa Aa

Dešavanja u seriji "Kuća zmaja" polako se približavaju građanskom ratu, koji će, prema onome što znamo iz knjige Džordža R. R. Martina "Vatra i krv", pocepati kraljevstvo na pola. 

Zaraćene strane često se pominju kao Zeleni i Crni, ali za one koji nisu čitali knjigu, Collider daje objašnjenje.

Princeza Renira Targarijen (Ema D'Arsi) proglašena je naslednicom kraljevstva. Iako žene nikada ranije nisu vladale, kralju nije ostalo druge žive dece, a zbog nepredvidljivog ponašanja njegovog brata Dejmona, opredelio se da tron ostavi ćerki.

Odluku je doneo nekoliko godina pre nego što će se ponovo venčati sa Alisent (Olivija Kuk) i dobiti sina Egona Targarijena (Taj Tenant), ali uprkos očekivanjima mnogih, nije promenio mišljenje i nastavio je da postiče ćerku da nasledi njegovu krunu.

Međutim, kada je iznenada preminuo, kraljica Alisent tvrdila je da njihov sin ima veća prava od Renire, direktno se protiveći volji svog pokojnog muža.

Pošto je princeza Renira često nosila crvenu i crnu boju, koje simbolišu kuću Targarijena, njena strana u predstojećem ratu nazvana je "Crnima", a zbog zelene boje koja je na obležjima kuće Hajtauer iz koje potiče kraljica Alisent, njena strana nazvana je "Zelenima". 

Ko je na strani "Crnih"?

Na Renirinoj strani bore se njen nasednik, princ Džakaris Velarion (Leo Hart), jedan od njenih trojice sinova (tu su još i Lukeris i Džofri Velarion), ali je pravi otac svima njima ser Harvin Strong (Rajan Kor).

Na njenoj strani je i Dejmon Targarijen (Met Smit) njen stric i muž, kao i njegove ćerke od ledi Laene Bela (Šani Smethurst) i Rena (Eva Osei Gerning).

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Velarioni su takođe lojalni Reniri, čak i nakon smrti njenog muža Laenora koji je iz njihove kuće i uprkos tome što znaju da njeni naslednici ne nose njegovu krv.

Lord Korlis (Stiv Tausant) koji je na čelu Velariona nema više preživele dece i zato pokušava da podrži svoje "unuke". 

Kuća Velarion ustupiće Reniri svoje moćne brodove i bogatstvo, zahvaljujući kojim će postati praktično nepobediva na moru. 

Na njihovoj strani je i Mizarija, poznata i kao Beli Crv (Sonoja Mizuno), ali i značajan broj zmajeva: Siraksa, Vermaksa, Karaksa, Mundensera i Meleja. 

Poznato je i da će otići na Zmajkamen gde se nalaze divlji zmajevi i da će pokušati da ukrote neke od njih.

Ko je na strani "Zelenih"?

Za prava kralja Egona Targarijena i njegovih budućih naslednika zalaže se njegova majka Alisent i oni stanovnici kraljevstva koji bi radije prekršili zakletvu datu kralju Viserisu, nego što bi dozvolili da na presto sedne žena.

Egonova najveća podrška, pored majke, su njegova sestra Helena Targarijen (EVi Alen), mada se ne slažu uvek, kao i njegov brat Emond Targarijen (Leo Ašton).

"Zeleni" imaju i najmoćnije članove malog saveta kralja Viserisa - Otoa Hajtauera (Ris Ifans) i celu kuću Hajtauer, kao i ser Kristona Kola (Fabijen Frankel).

Laris Strong (Metju Nidam) novi vladar Harenhala se jasno svrstava uz Zelene, a njegova diskrecija i spremnost na sve biće dragoceni u ratu koji se sprema.

Laris je manipulator koji planira mnogo koraka unapred, pa su ga mnogi gledaoci uporedili sa Maloprstićem iz "Igre prestola".

Iako deluje da Zeleni nemaju nikakve šanse pored daleko moćnijih Crnih, prednost im daje blizina, budući da se nalaze u dvoru. Pored toga, iako imaju manje zmajeva, Egonov mlađi brat Emond povezuje se sa Vagarom, jednim od najvećih i najsnažnijih zmajeva, dva puta većim od Renirinog, što znači da nisu u velikom zaostatku.

Ko su nesvrstani?

Nesvrstani su članovi malog saveta Veliki meštar Melos (Dejvid Horovic), kao i Tiland Lanister (Džeferson Hal) i lord Liman Bisberi (Bil Paterson).

Oni imnoge druge velike i male kuće širom Sedam kraljevstava uskoro će morati da se odluče na koju će stranu stati.

Osma epizoda serije "Kuća zmaja" emitovaće se u nedelju 9. oktobra na HBO kanalu i HBO Max platformi.

Komentari (0)

Kultura