Aktuelno iz kulture

Kanski pobednik "Trougao tuge" otvara 18. Slobodnu zonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

14:30

Kanski pobednik "Trougao tuge" otvara 18. Slobodnu zonu
Kanski pobednik "Trougao tuge" otvara 18. Slobodnu zonu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 3. do 8. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ovu prestižnu filmsku smotru svečano će otvoriti domaća premijera filma "Trougao tuge" Rubena Ostlunda u MTS Dvorani.

Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Turista, Skver), doneo mu je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.

"Trougao tuge" je direktna kritika kapitalističkog društva i govori o krahu zapadne civilizacije.

"Ruben Ostlund hirurški precizno secira pogrešna mesta društvenog poretka. Svet u kome živimo ogledalo je licemerja u kojem bogati bivaju bogatijima a siromašni postaju siromašniji, skoro nevidljivi", piše u saopštenju Slobodne zone.

Luksuzno krstarenje kojim su se zaputili bogati i još bogatiji, neće stići na destinaciju, ali će stići gde je potrebno. Kapetan broda je besni marksista, kojeg glumi Vudi Harelson. Kao njegov opozit javlja se Zlatko Burić, u ulozi posvedočenog kapitaliste.

I tako film, zapravo, i jeste građen - u potpunim suprotnostima koje moraju da žive zajedno i moraju jednom da se sretnu da bi preživele - doslovno, jer brod završava na pustom ostrvu.

"Trougao tuge" je istovremeno i film detalja, britkog humora i prenaglašenih scena. Tera da se svet ne posmatra samo iz privilegovane pozicije, već da se vidi šta je opsenarski nastrojena društvena hijerarhija uradila pravim ljudima.

Kako to izgleda kada influenseri, bogataši i "elita" završe na milost i nemilost slušavke koju do pre koji tren nisu ni primećivali.

Red smeha, red neverice i red neprijatnosti, sve upakovano u veliku metaforu broda koji tone - kanski pobednik donosi možda i najbolju satiru ove godine, zaključuje se u saopštenju.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura