Aktuelno iz kulture

"Bunar" i "Šetnja sa lavom": Šta nas očekuje u novim serijama na Superstar TV

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

07/10/2022

-

07:46

"Bunar" i "Šetnja sa lavom": Šta nas očekuje u novim serijama na Superstar TV
"Bunar" i "Šetnja sa lavom": Šta nas očekuje u novim serijama na Superstar TV - Copyright Branimir Milovanović, Promo/Nemanja Miščević

veličina teksta

Aa Aa

Predstojeća jesen donosi na male ekrane dve nove domaće serije - "Bunar" i "Šetnja sa lavom" - koje će biti emitovane na Superstar TV.

Ljubitelji televizijskog programa navikli su da se iz produkcijske "kuhinje" Telekoma Srbija serviraju veliki hitovi, kao što su "Ubice mog oca", "Državni službenik", "Dug moru", "Pevačica" i mnogi drugi. Trenutno se snima nastavak serije "Tajkun" sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, druga sezona "Kalkanskih krugova" je pri kraju, a u fazi snimanja je i druga sezona "Južnog vetra".

Međutim, "Bunar" i "Šetnja sa lavom" drugačiji su od svih dosadašnjih domaćih serija, kažu njihovi autori.

"'Ozark sa elementima nadrealnog"

Jedan od njih je "Bunar", drama egzistencijalizma, nastala po ideji Igora Đorđevića, koja prati potragu za smislom sredovečnog Radomira, profesora filozofije koji se vraća u rodno selo. 

Prema rečima reditelja Predraga Gage Antonijevića, "Bunar" je "'Ozark sa elementima nadrealnog".

Branimir Milovanović

Igor Đorđević 

"Igor tumači Radomira, profesora koji je imao aferu sa učenicom. On beži u svoje selo u kome dugo nije bio da pronađe đavola u sebi i da ga ubije, da razreši tu borbu dobra i zla koja se vodi u svakom čoveku. U selu ga, međutim, čekaju mnoga iznenađenja koja će priču okrenuti naglavačke, a njemu dati šansu da pobedi đavola. Naravno, pitanje je da li će mu to poći za rukom. Prepuno je obrta i čudnog humora", rekao je Antonijević o seriji.

Na pitanje zašto baš "Bunar" i šta je njegova uloga u seriji, Antonijević kaže:

"Bunar je u toj priči okosnica svega. Suša je, vodovod je pokvaren, vode u selu nema, i svi dolaze kod tog našeg profesora Radomira jer on ima bunar sa pijaćom vodom. Celo selo utoljuje svoju žeđ. Ispostaviće se da je to, ne samo u direktnom smislu, već i metaforičnom. Bunar postaje simbol celog društva u kome živimo".

I Đorđević kaže da naslov upućuje na nešto "dubinsko".

Branimir Milanović

 

"Svako traženja odgovora na pitanja u vezi pravog uzroka čovekovog ponašanja su bolna i vrlo neprijatna. Ali ta spoznaja nesvesnog je neophodna za osvešćen život. I za nju treba mnogo hrabrosti. Jung je negde rekao: "Dok ne pretvorimo nesvesno u svesno, ono će upravljati našim životom i mi ćemo ga zvati - Sudbina". Ne znam koga će ova priča interesovati, kad sam je pisao i smišljao nisam o tome mislio. Ni ja, a mislim ni Nataša Drakulić, koja mi je u tome dobro pomogla. Možda je jedino Gaga Antonijević o tome mislio. U stvari, sudeći po njegovim primedbama i indikacijama, siguran sam da jeste. To je dakle pitanje za njegov šalter", rekao je svojevremeno talentovani glumac za Euronews Srbija.

Pored Igora Đorđevića, u "Bunaru" igraju Nataša Ninković, Zoran Cvijanović, Ljubomir Bandović, Boris Milivojević, Vesna Trivalić, Nikola Pejaković, Nenad Okanović, Denis Murić, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Milica Gojković, Tatjana Kecman, Dejan Tončić, Miša Obradović, Nenad Jezdić, Bogdan Diklić, Petar Zekavica, Igor Borojević, Vasilije Turčinović i mnogi drugi.

Kreatori serije i scenaristi 10 epizoda su Igor Đorđević, Nataša Drakulić i Predrag Gaga Antonijević, dok režiju potpisuje Maša Nešković. Producent "Bunara" je "Telekom Srbija", a izvršne produkcije "Film Danas" i "Dandelion production".

"Šetnja sa lavom" 

Nakon što je film "Ala je lep ovaj svet" s velikim uspehom započeo svoj bioskopski život, serija "Šetnja sa lavom" koja prati iste protagoniste u nešto drugačijim situacijama, zapletima i raspletima, naći će se na malim ekranima.

Iza slojevitog i duhovitog teksta, inpirisanog istoimenom pozorišnom predstavom koju su pre više od deset godina izvodili glumci profesionalnog pozorišta u Lazarevcu stoji poznati glumac Andrej Šepetkovski, koji se poslednjih godina sve češće može naći i ispred i "iza kamere".

Interesantno je da je Šepetkovski najpre napisao scenario za seriju, a da je tek kasnije odlučeno da se snimi i film.

Promo/Nemanja Miščević

 

"Linije radnje su vrlo precizne i sve je povezano posledično jedno s drugim, a onda je Filip Čolović došao na smelu i nikad viđenu ideju da napravimo nešto što suštinski po žanru nema nikakve veze sa serijom. Dve trećine materijala jeste iz serije, ali jedna trećina koju sam napisao uz Filipove sugestije i ideje, je potpuno drugačija. Uvodi se jedan novi lik, koji povezuje sve likove na poseban način. Kraj je drugačiji, žanr je drugačiji", rekao je Šepetkovski o razlikama između filma i serije.

Duhovita i vedra sa jedne, a potresna i otrežnjujuća sa druge strane, "Šetnja sa lavom" je savremena priča koja oslikava naše društvo, kroz prizmu različitih životnih situacija u kojima se nalaze glavni protagonisti. 

Kao i u filmu "Ala je lep ovaj svet", pratićemo televizijsku voditeljku Unu (Anđelka Prpić) i Batu (Andrija Kuzmanović) i njihovu neobičnu ljubavnu priču.

Promo/Nemanja Miščević

 

"Moja Una je oličenje današnjice. Ona radi kao TV voditelj, a meni je privlačno to što je ovo jedna pametna i urbana komedija, ali posvećena i detaljno napisana. Drago mi je da pomeramo lestvicu serijskih formata, a to je svakako zbog toga što je tekst pisao glumac", rekla je o seriji Anđelka Prpić.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare na početku snimanja serije, "Šetnja s lavom" je do sada nešto neviđeno kod nas i iako je "savremena, serija je metar iznad zemlje jer se ne dešava u današnjem svetu".  Ono što ovu seriju posebno krasi je humor koji, na čemu insistiraju kreatori serije, nije prizeman ni usiljen.

Pored Andrije Kuzmanovića, Anđelke Prpić i Baneta Vidakovića u seriji se pojavljuju i ništa manje zvučna imena poput Anice Dobre, Andrije Miloševića, Branke Pujić, Slobodana Čustića, Tihomira Stanića i drugih. U seriji igra oko 100 glumaca. 

Serija "Šetnja sa lavom" je prvi zajednički projekat produkcijske kuće Blue Butterfly i Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Kultura