Aktuelno iz kulture

Sve o "Kosovki devojci", "Nadurenoj devojčici" i "Veselom bratu": Vođena tura kroz retrospektivnu izložbu Uroša Predića

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

14:36

Sve o "Kosovki devojci", "Nadurenoj devojčici" i "Veselom bratu": Vođena tura kroz retrospektivnu izložbu Uroša Predića
Savremena izložba dela Uroša Predića - Copyright Mladen Sekulić

veličina teksta

Aa Aa

Galerija Matice srpske organizovala je specijalno vođenu turu kroz izložbu "Uroš Predić - život posvećen lepoti i umetnosti" koja sadrži 140 eksponata.

Posetiocima su detaljno objašnjena neka od najznačajnijih dela proslavljenog srpskog slikara, imali su uvid u više od 100 Predićevih dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva, kao i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti.

Ovo je mesec kada Galerija Matice srpske obeležava 175. godina od osnivanja, pa se kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

Upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski kaže da je ovo prva velika retrospektiva dela Uroša Predića posle 25 godina.

"Kada je Galerija Matice srpske obeležavala 150 godina postojanja priređena je velika izložba koja je tada bila prikazana u Novom Sadu i u Beogradu. Novi jubilej, 175 godina je pravi trenutak da ponovo javnosti predstavimo Uroša Predića", rekla je ona.

Mladen Sekulić

 

Palkovljević Bugarski kaže i da su želeli da pokažu ono što je dao nacionalnoj kulturi.

"Zato smo uradili reperezentativan odabir radova. Imamo čitav niz pratećih sadržaja: prilagodili smo izložbu osobama sa invaliditetom, mladima i starima. Objavili smo publikaciju za decu, strip za mlade, publikaciju na brajevom pismu. Uz pomoć OTP banke u galeriji je ugrađen spoljni i unutrašnji lift. Sve je u duhu titule Evropske prestonice kulture", rekla je ona.

Izložena dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva

Pod Galerijskim krovom izložena su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana, pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Mladen Sekulić

 

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, biće predstavljena i Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Vesela braća", "Siroče na majčinom grobu", "Hercegovački begunci" i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, primeni savremenih tehnologija, kao i donaciji OTP banke, na izložbi su u digitalnoj formi dostupni i crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz edukativni program "Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić" i kreativne radionice subotom, za mlade će se organizovati radionice "Predić kao strip junak", a za osobe trećeg doba program "Predić u koferu". Projekat "Uroš Predić za sve" podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.

Tokom trajanja izložbe, posetioci će moći da isprate i kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13  i 17 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik. Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme "prošeta" izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura