Aktuelno iz kulture

Novi početak: Predstavom "Cigani lete u nebo" svečano otvoren "Beogradski letnji festival"

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

22:28

Novi početak: Predstavom "Cigani lete u nebo" svečano otvoren "Beogradski letnji festival"
Novi početak: Predstavom "Cigani lete u nebo" svečano otvoren "Beogradski letnji festival" - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Izvođenjem mjuzikla "Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama večeras je na platou kod spomenika "Pobedniku" na Kalemegdanu svečano otvoren "Beogradski letnji festival" (BELEF), čiji je ovogodišnji slogan "Novi početak".

BELEF je podeljen na dve celine."Beogradsku letnju scenu", je otvorio mjuzikl "Cigani lete u nebo", uglavnom će biti posvećena pozorištu, pretežno na Kalemegdanu, na platoima kod "Pobednika" i iza Prirodnjačkog muzeja, a izvođenja će trajati do 10. jula.

Druga festivalska celina "Beogradske letnje noći" od 17. jula do kraja avgusta biće na više lokacija u Beogradu i ponudio veliki broj koncerata i muzičkih događaja.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Pred samo otvaranje, članica odbora BELEF-a i podsekretarka za kulturu Grada Beograda Gordana Goncić rekla je agenciji Tanjug da je Festival, koji počinje nakon godinu i nešto pandemijske zatvorenosti, osmišljen kao "jedan novi početak, novi udah, novo otvoreno nebo nad nama".

"Odvijaće se preko 30 predstava, novih i onih koje su obeležile prošlu godinu, koje iz razloga pandemije mnogi nisu mogli da vide. Imamo premijere, specijalne produkcije... pripremili smo jako bogat program i mislim da ćemo zajedno pobediti pandemiju, naravno našim odgovornim ponašanjem. Pridržavamo se svih mera. Radost je i sreća što zaista Beograd živi", rekla je Goncić.

U okviru glavnog programa "Beogradske letnje scene" biće izvedeno 13 predstava, od čega pet premijera i tri beogradske premijere, kao i po dva muzička i igračka koncerta, dok "BELEF za mlade" donosi deset predstava, dečiji BELEF pet, a u pratećem program će, između ostalog, 6. jula biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića (1948-2021) "Ja, Feđica".

Kako je najavljeno, u okviru ovogodišnjeg BELEF-a je i nastup operske dive Eline Garanče koja će se predstaviti koncertnim izvođenjem opere "Karmen" 4. jula na stadionu Tašmajdan, sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Premijerno će biti predstavljen 28, 29. i 30. juna projekat Vladimira Aleksića "Putovanje izvan središta zemlje“ (28,29. i 30.6.), u produkciji BELEF-a, koji će biti izveden "u autobusu, na aerodromu i u avionu", najavili su organizatori.

Premijera predstave "Ova će biti ista" biće 30. juna u Ateljeu 212, "San letnje noći“ 9. jula u Malom pozorištu "Duško Radović“, dok je predstava "Cement Beograd" 28. juna na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Koncert ansambla Kolo biće održan 28. juna, dok će Una Saga Serbika premijerno izvesti "Slovo ljubavi" 9. jula na Kalemegdanu. "Lepa Brena prodžekt“ Flajindžindžer i Bitef teatra očekuje publiku kod "Pobednika" 5. jula, sutradan "Dvojac bez kormilara" Border lajn sešns revisited, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu "Moj muž".

Beogradsku premijeru na Kalemegdenu imaće 1. jula "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, 2. jula "Ko je ubio Dženis Džoplin" SNP-a, 3. jula "Lavina" PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar, a Narodno pozorište priština predstaviće se 7. jula i predstavom "Ribarske svađe".

Na Dečijoj i sceni za mlade iza Prirodnjačkog muzeja će 30. juna premijerno biti izvedena "Čudna šuma" pozorišta lutaka "Pinokio", a sutradan njihova predstava "Šešir pun boja".

Pozorište "Boško Buha" izvešće predstave "Pitam se pitam koliko sam bitan" 2. jula i "Hajdi" 3. i 4. jula. Na maloj sceni će takođe biti izvođeni različiti programi i predstave umetničkih fakulteta iz Beograda i regiona.

"Beogradska letnja scena" biće zatvorena kod "Pobednika" 10. jula premijerom predstave "Zaboravljene" sa Katarinom Radivojević u glavnoj ulozi, u produkciji Jugo scene.

Osnivač BELEF-a je Grad Beograd, a podršku daju Erste banka, Er Srbija, preduzeće Lasta i Beokom servis.

Komentari (0)

Kultura