Aktuelno iz kulture

Natalija Miladinović, prva umetnica iz Srbije koja izlaže u Strazburu: Svaka slika može da se poveže sa određenim čulom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/10/2022

-

21:15

Natalija Miladinović, prva umetnica iz Srbije koja izlaže u Strazburu: Svaka slika može da se poveže sa određenim čulom
Natalija Miladinović - Copyright Jovana Jarebica

veličina teksta

Aa Aa

Samostalna izložba "Čula" umetnice Natalije Miladinović održava se od 25. oktobra do 18. novembra u Savetu Evrope u Strazburu u galeriji paviljona "Agora".

Natalija je prva umetnica iz Srbije koja izlaže u toj evropskoj ustanovi, a za Euronews Srbija objašnjava kako je do toga došlo.

"Imala sam priliku da izlažem na grupnoj izložbi 2018. godine pod nazivom 'Women in Art for Peace' u organizaciji Europe’s Art galerije iza koje stoji sjajna Iana Stantieru. Tada sam ponela i titulu ambasadorka mira. Nakon te izložbe dobila sam poziv da organizujem samostalnu izložbu koja je bila odlagana više puta. Prvi put 2019. zbog mog porođaja, a 2020. i 2021. godine zbog pandemije. Tako da je sada došao trenutak da se predstavim publici svojim slikama", kaže Miladinović.

Promo

 

Umetnica je rođena 1988. godine u Beogradu. Diplomirala je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjeno slikarstvo, a od 2017. godine je član ULUS-a. Učestvovala je na više od 70 izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Izražava se, kako kaže, uglavnom kroz apstraktni impresionizam. 

"Svaka slika na svojstven način ima svoju ekspresiju i može se povezati sa određenim čulom", objašnjava Miladinović za Euronews Srbija inspiraciju iza nove izložbe. 

Senses Natalija Miladinović

 

"Kako to naša draga kustoskinja Biljana Jotić, koja me dobro poznaje, kaže: 'Nataljini radovi govore o dodiru prostora spoljašnjosti i unutrašnjosti u kojima vreme nije bitno'. Sa ovom konstatacijom mogu u potpunosti da se složim jer kada uđem u atelje i počnem da slikam za mene kao da je vreme stalo i jedino što se vidi kada izađem je moja emocija na platnu", dodaje umetnica.

Jovana Jarebica

 

U opisu izložbe "Čula" kustoskinje Jotić stoji: "Iako pitanje tela i duha je sveremenska priča, svedoci smo globalne pandemijske situacije u kojoj se svi nalazimo, a koja sa sobom nosila upravo pitanje čula. S tim u vezi i ova ozložba može da se posmatra i u tom kontekstu gubitka postojćih čula mirisa i ukusa i novih odnosa prema čulnostima. Pozivajući na razumevanje različitosti, možda neko buduće vreme definiše i nepostojeće 'šesto' čulo koje će nas voditi u nove doživljaje i tumačenja, samim tim i stvaralačke procese".

Komentari (0)

Kultura