Aktuelno iz kulture

Na Slobodnoj zoni filmovi o ženama "koje prkose konvencijama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

12:53

Na Slobodnoj zoni filmovi o ženama "koje prkose konvencijama"
Na Slobodnoj zoni filmovi o ženama "koje prkose konvencijama" - Copyright Felix Vratny

veličina teksta

Aa Aa

Odvažne i odlučne, žene koje prkose ustaljenim pravilima i ustaju protiv svake vrste stega, upečatljive su junakinje koje će publika 18. Slobodne zone imati priliku da upozna od 3. do 8. novembra na velikom platnu i onlajn u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Austrijska carica Elizabeta bila je gladna znanja i željna života koji ne sputava dvorski korset, Betina Vegner je samo htela da peva ljubavne pesme ali nije mogla da ćuti, u duboko podeljenom društvu Indije "nedodirljive" žene će pokrenuti digitalne novine, u jednom kostarikanskom selu 40-godišnja Klara će krenuti na put seksualnog oslobađanja, a u jednom kanadskom rizortu tri žene će se suočiti sa svojim seksualnim demonima…

Predstavljamo vam naslove o neustrašivim ženama koji će moći da se pogledaju na 18. Slobodnoj zoni:

"Betina"

Jednu od omiljenih programskih celina, Žensku liniju, otvara dokumentarac "Betina" (Bettina) reditelja Luca Penerta. To je priča o jednoj od najuzbudljivijih umetničkih biografija 20. veka, muzičarki i učesnici pokreta otpora Betini Vegner, koju je domovina izdala ali je ona, uprkos svemu, verovala u pravdu i nikada nije izdala sebe i svojih 10 zapovesti koje su joj bile oružje za život, osim jedne – kako je "priznala" u svojoj pesmi – "ponekad ja, ipak, plačem kada me povrede".

Sem "Betine", u Ženskoj liniji biće prikazani filmovi "Neli i Nadin" i "Plesati Pinu". 

"Pisanje vatrom" 

"Pisanje vatrom" (Writing With Fire) donosi priču o zadivljujućoj odlučnosti pripadnica kaste "nedodirljivih" da pokrenu digitalni medij. Naoružane pametnim telefonima, iako kod kuće mnoge nemaju ni struju, ove istraživačke novinarke suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije - razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu.

Kritičari su već naveli da je ovaj dokumentarac savršeno predstavio milenijumima star kastni sistem u Indiji, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju, a među nagradama koje je do sada osvojio su i Specijalna nagrada žirija i Nagrada publike na Sandens festivalu. 

"Korset" 

Nakon prošlogodišnjeg kratkog filma "Frida" Aleksandre Odić, glumicu Viki Krips (Fantomska nit) gledaćemo ponovo na Slobodnoj zoni, ovoga puta kao buntovnu caricu Elizabetu Bavarsku u filmu "Korset" (Corsage). Sve što se tražilo od supruge Franca Jozefa I bilo je da "zauvek ostane mlada i lepa", bez iznošenja mišljenja, ali je ona odlučila da se pobuni protiv rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i merenja struka i napusti život sputan dvorskim korsetom.

Viki Krips je za ovu ulogu nagrađena na festivalima u Kanu i Sarajevu. 

"Rodeo"

Iz Kana pred domaću publiku stiže i debitantski dugometražni film francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron, nagrađen u okviru programa Izvestan pogled.

Smešten u moto-kulturu predgrađa Pariza, "Rodeo" priča o neustrašivoj motoristkinji kojoj uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub. 

"Nežno" 

Šta je nežnost danas i da li je, uopšte, ima? U filmu "Nežno" (Gentle) Ane Ester Nemeš i Lasla Čuje ona se nalazi na jednom sasvim neočekivanom mestu - u teretani.

 Nežno prati bodibilderku Edinu koja odlučuje da dodatno zaradi novac tako što će svoje telo ponuditi muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage. 

"Klara Sola" 

Natali Alvares Mersen snimila je svoj prvenac "Clara Sola" o Klari (40) koja živi u jednom selu u Kostariki religioznim i povučenim životom pod kontrolom svoje majke.

Na proslavi 15. rođendana svoje nećake, Klara doživljava seksualno i mistično buđenje i počinje da se oslobađa represivnih verskih i društvenih konvencija. Film je bio nacionalni kandidat Kostarike za Oskara ove godine. 

"Korset", "Rodeo", "Nežno" i "Klara Sola" biće prikazani u okviru novog festivalskog programa, "Prva dva koraka", posvećenog prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima. Uz pomenute naslove, deo ove celine su i "Raj za karaoke" Einarija Pakanena i "Ljubav, nemačke marke i smrt" Džema Kaje.

"Nezaboravno leto" 

O ženskoj seksualnosti govori i film "Nezaboravno leto" (That Kind of Summer) cenjenog kanadskog autora Denija Kotea. On prati tri sasvim različite žene, mladu Gejšu, smrknutu Leoni i nepredvidljivu Eženi, koje dane i noći provode u jednom rizortu, pokušavajući da obuzdaju svoje unutrašnje demone.

Ovo ostvarenje, zajedno sa filmovima "Živeti zajedno" Tomasa Firhaptera i "Rimini" Ulriha Zajdla, biće prikazano u okviru programa Zona bez granica.  

Osamnaesta Slobodna zona svečano će biti otvorena 3. novembra u 18.30 u MTS Dvorani osvajačem Zlatne palme "Trougao tuge" Rubena Ostlunda. 

I ove godine, deo filmskog programa Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Komentari (0)

Kultura