Aktuelno iz kulture

Beogradska premijera predstave "Sitnice koje život znače": Priča o "džangrizalu" koji odlučuje da se promeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

16:40

Beogradska premijera predstave "Sitnice koje život znače": Priča o "džangrizalu" koji odlučuje da se promeni
Beogradska premijera predstave "Sitnice koje život znače": Priča o "džangrizalu" koji odlučuje da se promeni - Copyright Promo/Narodno pozorište Beograd/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska premijera visoko nagrađivane predstave "Sitnice koje život znače", biće održana 23. oktobra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Sitnice koje život znače", predstava po istoimenom bestseleru jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, jedno je od ostvarenja koja su obeležila ovo kulturno leto.

U ovom komadu o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, "staro džangrizalo" koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter, Narodno pozorište u Beogradu uradilo je u koprodukciju sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat, u dramatizaciji Ðorđa Kosića i režiji Andreja Nosova.

Promo/Narodno pozorište Beograd/Željko Jovanović

 

Pored velikog uspeha na 18. festivalu Purgatorije u Tivtu gde je premijerno izvedena 12. avgusta, predstava je osvojila i dva priznanja na 9. festivalu Novi Tvrđava teatar - glumici Neli Mihajlović pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu, a Mladen Andrejević je za lik Čezarea osvojio nagradu "Milan Gutović".

"Za mene je ovaj rad, i to tkanje tih malih sitnica, tih odnosa, zapravo nešto što me najviše uzbudilo i što mi je najznačajnije. Mislim da smo u traganju za tim ljudima i prepoznavanju u našem okruženju tih ljudi koji se nalaze u tim malim okršajima zapravo uspeli da pronađemo neku tačnu nit i neku dobru meru toga šta je tu zapravo stvarno jedno veliko pitanje u odnosu na život, a šta je sudbina tragična, jer svako može biti tragičan", kazao je Nosov.

Promo/Narodno pozorište Beograd/Željko Jovanović

 

Scenograf predstave je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret.

Pored premijere 23. oktobra predstava će imati dve reprize u oktobru, 24. i 27. oktobra.

Komentari (0)

Kultura