Aktuelno iz kulture

Prva sezona "Prstenova moći" je konačno gotova: Da li se Amazonova investicija isplatila?

Komentari

Autor: Staša Rosić

18/10/2022

-

19:19

Prva sezona "Prstenova moći" je konačno gotova: Da li se Amazonova investicija isplatila?
Prva sezona "Prstenova moći" je konačno gotova: Da li se Amazonova investicija isplatila? - Copyright Printscreen YouTube/Prime Video

veličina teksta

Aa Aa

"Gospodar prstenova: Prstenovi moći", serija koja je najavljivana kao "najskuplja u istoriji televizije", konačno je završena prošle nedelje, razotkrivanjem najvećeg zlikovca Srednje zemlje.

Ako na internetu potražite odgovor na pitanje koliko je ova serija u proteklih osam epizoda uspela da dočara svet iz pera Džona R. R. Tolkina, naći ćete izobilje oprečnih stavova, ocena i kritika, koje osciluju od hvalospeva, do saveta studiju Amazon da svoje novce ubuduće radionalnije troši. 

Početak je, barem kada je reč o gledanosti, obećavao. Amazon Prime je suprotno svom protokolu nakon prikazivanja prve dve epizode objavio interne statistike koje su pokazale da ih je gledalo čak 25 miliona ljudi širom sveta.

Tokom prvih nekoliko nedelja prikazivanja delovalo je da su "Prstenovi moći" privukli više gledalaca za svaku od svojih epizoda, nego njihov glavni konkurent "Kuća zmaja", koja se emituje na HBO. Međutim, navedene statistike obuhvatile su samo striming pomenutih serija, ali ne i gledaoce koji su priču o dinastiji Targarijen gledali preko kablovske ili satelita, a taj broj svakako nije zanemarljiv.

Iako je jasno da merilo uspeha jedne serije nisu samo brojevi, vredi napomenuti da je za tako gigantsku produkciju koja je navodno samo za prvu sezonu koštala neverovatnih 450 miliona dolara, svaki procenat važan.

Produkcija pet sezona koštaće Amazon prema nekim procenama najmanje milijardu dolara, što je ogroman iznos u poređenju sa 280 miliona dolara koliko je koštalo snimanje sva tri filma Pitera Džeksona.

Pitanje tako nije da li su "Prstenovi moći" uspešni ili nisu, nego koliko je ta investicija isplativa za Amazon Studio.

Kritičari podeljeni

Da nije reč o seriji koja je "za svačiju dušu", dokaz su pisanja kritičara. Nedugo pre premijernog prikazivanja, jedan broj njih dobio je priliku da pre "običnih" korisnika Amazon Prime platforme pogleda sve epizode i njihova mišljenja bila su podeljena.

Dok su jedni hvalili veličanstveno rešene vizuelne efekte i pejzaže koji oduzimaju dah, drugima je smetala sporost radnje i "već viđeni" elementi priče.

Ni sada, kada je prva sezona završena, ne postoji jednoglasnost u pogledu ocena. 

Tanjug/AP/Amazon Studios

 

Kritičar Gardijana piše da serija nije "ni izbliza dobra", naročito kudeći glumu, izuzimajući glavnu zvezdu Morfid Klark koja igra Galadrijelu.

Ni Forbes nema reči hvale i piše da su do poslednje epizode "već svi znali" ko je Sauron, što je prema mišljenju njihovog kritičara potpuno uništilo iskustvo gledaocima. Britanski Telegraf seriji je dao ocenu 3 i nazvao je "razočaravajućom".

Međutim, ima i onih kojima se sezona baš dopala, a naročito poslednja epizoda, a među njima su kritičari IGN portala, a s entuzijazmom su pisali i u Esquire magazinu.

Zamagljena slika ocena publike

Međutim, mnogo važnija je reč publike, a ni ona nije jednoglasna. Štaviše, nedugo nakon premijernog prikazivanja prve dve epizode ove serije, Amazon je bio primoran da blokira mogućnost korisnika striminga da ostavljaju ocene i komentare na ovu seriju. Razlog? Pobuna ne tako malog broja onih kojima je zasmetalo uključivanje glumaca drugačijeg etničkog i rasnog porekla od onog koji su navikli u filmovima Pitera Džeksona.

Tanjug/AP/Amazon Studios

 

Za razliku od čuvene filmske trilogije, u Amazonovoj seriji ima vilenjaka, harfuta i patuljaka crne boje kože, što je dovelo do toga da mnogi ostavljaju najnižu ocenu seriji i upućuju rasističke komentare na društvenim mrežama zvezdama "Prstenova moći".

Na zvaničnom Tviter nalogu serije, stoji da su pojedini glumci iskusili "nemilosrdni rasizam, pretnje, uznemiravanje i zlostavljanje". 

Zbog tako drastičnog uticaja "trolova" na konačni rejting serije, nemoguće je reći da li su "Prstenovi moći" zaista dobili ocenu od samo 6,9 na IMDb platformi i neverovatnih 39 procenata na RottenTomatoes agregatoru.

Međutim, ono što je izvesno je da je serija imala nešto manji odjek na društvenim mrežama, u odnosu na "Kuću zmaja". 

Tanjug/AP/Amazon Studios

 

"Parrot Analytics", agencija koja prati potražnju publike analizirajući niz različitih parametara na društvenim mrežama, navodi da Amazonova serija pokreće oko 30,6 puta veće angažovanje korisnika, od prosečnih televizijskih objava, što je i dalje manje od "Kuće zmaja", za koju ta brojka iznosi 54. 

Džulija Aleksander, direktorka strategije te kuće, nedavno je tvitovala da su "'Prstenovi moći'hit, s tim što je osećaj kao da nisu".

Drugim rečima, iako su privukli značajan broj gledalaca, izostala je diskusija na drušvenim mrežama, koja inače dovodi do povećanog interesovanja, a time i rasta gledanosti. 

Amazon planira da snimi pet sezona, tako da ima još vremena da se da konačna ocena o seriji, ali su njeni kreatori Dž. D. Pejn i Patrik Mekejn optimistični.

"Nadamo se da će nakon emitovanja poslednje epizode gledaoci ponovo pogledati celu sezonu, koja je sada sasvim drugačije iskustvo", rekao je nedavno Mekej za "The Hollywood Reporter".

Komentari (0)

Kultura