Aktuelno iz kulture

Od "Pacifika" do "Gospodara prstenova": Pet najskupljih serija svih vremena

Komentari

Autor: Collider

10/10/2022

-

20:52

Od "Pacifika" do "Gospodara prstenova": Pet najskupljih serija svih vremena
Od "Pacifika" do "Gospodara prstenova": Pet najskupljih serija svih vremena - Copyright Prinstscreen YouTube/HBO UK, Marvel Entertainment, Stranger Things, Prime Video

veličina teksta

Aa Aa

Televizijske serije nisu ono što su nekad bile. Dvadesetminutne sitkome snimljene na skromnim setovima na jednoj lokaciji već odavno su smenili projekti gigantskih produkcija koje mogu da se mere sa holivudskim.

U istoriji televizije nekoliko njih postale su pravi rivali ostvarenjima s velikog platna, kako po kvalitetu, tako i po budžetima. 

Predstavljamo vam pet najskupljih serija u istoriji televizije:

"Pacifik" - 20 miliona dolara po epizodi

Mini serija Stivena Spilberga i Toma Henksa, snimana pre 11 godina, u to vreme bila je jedno od najskupljih televizijskih ostvarenja svih vremena koje je produkciju koštalo više od 20 miliona po epizodi. To je više čak i od "Igre prestola", čije su epizode u proseku koštale po 15 miliona.

Serija prati isprepletene, istinite životne puteve trojice pripadnika američke mornaričke pešadije – Roberta Lekija (Džejms Bedž Dejl), Judžina Sledža (Džo Mazelo) i Džona Bazilonea (Džon Seda) – na ogromnom ratištu na Pacifiku tokom II svetskog rata.

HBO dobio je brojne pohvale publike i kritike zbog istorijske tačnosti u dočaravanju pomorskih bitaka, koje su seriju učinile dostojnom bioskopskog iskustva.

"Kuća zmaja" - 20 miliona dolara po epizodi

Kada su među važnim akterima jedne serije ogromni zmajevi, jasno je da produkcija ne može škrtariti na specijalnim efektima.

Tako je nova HBO serija koja je u prvoj epizodi privukla više od deset miliona gledalaca, koštala više od 20 miliona dolara po nastavku.

Priča prati porodicu Targarijen, oko dvesta godina pre događaja opisanih u "Igri prestola" i krvavi građanski rat koji je izazvala njihova borba za gvozdeni tron.

"WandaVision" - 25 miliona dolara

"Marvel Cinematic Universe" važi za najpopularniju filmsku franšizu 21. veka. Samo za film "Osvetnici: Kraj igre" izdvojen je kolosalni budžet od 400 miliona dolara, ali su veliki novci izdvajani i za njihove televizijske projekte.

Ubedljivo najskuplja njihova serija je "WandaVision" koja je koštala 25 miliona dolara po epizodi. Smatra se da je takav budžet bio i za serije "Loki", "Hawkeye" i "Winter Soldier".

"Stranger Things" - 30 miliona dolara

Kao jedna od najdugovečnijih serija na Netfliksu, "Stranger Things" je iz sezone u sezonu dobijao sve ambiciozniji budžet. 

Prema pisanju Collider-a, epizode su u četvrtoj epizodi u proseku koštale oko 30 miliona dolara, što i ne čudi ako imamo u vidu da su trajale gotovo koliko i filmovi.

Budući da će uskoro dobiti svoju petu i poslednju sezonu, moguće je da će izbiti na prvo mesto ove liste.

"Gospodar prstenova: Prstenovi moći" - 58 miliona dolara po epizodi

Najskuplja serija svih vremena "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" uskoro ulazi u svoju završnicu. 

Priča o Srednjoj zemlji hiljadama godina pre događaja iz "Hobita" i "Gospodara prstenova" iz nedelje u nedelju časti ljubitelje Tolkinovih dela velelepnim prikazima izmišljenog sveta i raskošnim kostimima, a svaka od epizoda koštala je impresivnih 58 miliona dolara.

Poređenja radi, kompletan budžet sva tri filmska dela "Gospodara prstenova" u režiji Pitera Džeksona iznosio je 281 milion dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura