Aktuelno iz kulture

Klasična muzika u Beogradu i Novom Sadu: Koncerti velikana Romana Simovića, Danila Trifonova, Jovana Kolundžije...

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

14:31

Klasična muzika u Beogradu i Novom Sadu: Koncerti velikana Romana Simovića, Danila Trifonova, Jovana Kolundžije...
Jovan Kolundžija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Koncert čuvenog svetskog pijaniste Danila Trifonova, nastupi Romana Simovića, Jovana i Nade Kolundžije samo su neki od značajnih događaja iz sfere klasične muzike koji će obeležiti beogradsku i novosadsku scenu do kraja nedelje.

Serija beogradskih koncerata maestra Jovana Kolundžije nastavlja se večeras u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Program čine dela velikih kompozitora: Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje.

Nakon izuzetno uspešnog koncerta u prepunoj sali Centra za kulturu "Vlada Divljan", violinista Jovan Kolundžija nastavlja svoju mini seriju koncerata sa svojom sestrom, pijanistkinjom Nadom Kolundžijom.

Kao specijalne gošće koncerta nastupiće mlade umetnice, violinistkinja Nina Rakočević, učenica prvog razreda SMŠ "Josip Slavenski" i violistkinja Jelisaveta Nikolić, učenica drugog razreda SMŠ "Kosta Manojlović".

U okviru serije beogradskih koncerata maestro Kolundžija će nastupiti i u Kulturnom centru Čukarica 8. novembra (19h) i u Centru za kulturu Rakovica 19. novembra (20č).

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Tokom osam dana, jedan od najpoznatijih međunarodnih festivala umetničke muzike u našoj zemlji "Novosadske muzičke svečanosti" - NOMUS, ugostiće od večeras ansamble i soliste iz Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije, Tunisa, kao i Srbije.

Muzička manifestacija se realizuje u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a direkcija festivala najavljuje izuzetne učesnike i zanimljiv program.

Od ukupno tri velika, ugledna, domaća orkestra, dva će uokviriti ovogodišnji Festival - Vojvođanski simfonijski orkestar koji će večeras otvoriti NOMUS pod umetničkim vođstvom Gordana Nikolića i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, koji će svirati za kraj festivala, pod palicom britanskog dirigenta Timotija Redmonda.

Treći, ne slučajno teatarski, ansambl - Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada - maestro Aleksandar Kojić, biće važni učesnici u maštovitoj predstavi Lutkarske trupe "Per Pok" iz Španije koja će publici živopisnim lutkama dočarati neprolaznu priču, dramsko i muzičko remek-delo "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, prema tragediji Vilijama Šekspira.

Dugogodišnji koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, srpski umetnik - vrhunski violinista Roman Simović stoj iza dva programa kamerne muzike, pod nazivom "Roman i Prijatelji", kao idejni tvorac, selektor izvođača i dela.

Ekskluzivno za NOMUS 2022 spomenuti muzičar je okupio vrhunske kolege koji će tokom dve večeri prvi put svirati zajedno i to dva različita programa.

Među njima je i slavni brazilski violončelista Antonio Menezis, jedan od najboljih svetskih umetnika na svom instrumentu današnjice.

Neizostavni deo programa svakog izdanja festivala, i ove godine će predstaviti Kamerni ansambl "Nomusa" sastavljen od naših najboljih, međunarodno priznatih muzičara.

Jedna od najvećih zvezda će biti Dafer Jusef iz Tunisa, izvanredni instrumentalista, pevač i kompozitor, koji dolazi sa savremene world music scene.

I austrijski Ansambl Janoška će prirediti publici jedan drugačiji koncert, hrabrim spajanjem klasike, i raznih žanrova poput džeza, etna i latina, sa programom koji sadrži dela Baha, Betovena, Bramsa, Bernstajna, Brubeka i Bartoka u neviđenim aranžmanima.

Premijerno u Beogradu koncert će u petak, 21. oktobra održati svetska zvezda klasične muzike - pijanista Danil Trifonov u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Solista Danil Trifonov je majstor koncertnog repertoara, kamerni i vokalni saradnik i kompozitor.

Osim "Gremija" i nagrada za najbolje koncertne snimke brojnih muzičkih časopisa, njegovu karijeru obeležile su nagrade na tri najznačajnija pijanistička takmičenja: Šopenovom konkursu, Takmičenju Čajkovski i Takmičenju Rubinštajn.

Kako navodi magazin "The Times of London", Danil Trifonov je "bez dileme najizuzetniji pijanista našeg doba".

Tokom 2016. proglašen je za umetnika godine časopisa "Gramophone", a 2021. godine Vlada Francuske ga je proglasila za Viteza reda umetnosti i književnosti.

Muzičko obrazovanje je započeo u Moskvi sa svega pet godina, pohađao je Muzičku školu “Gnjesini” u Moskvi, a studije nastavio kod Sergeja Babajana na Institutu za muziku u Klivlendu.

Komentari (0)

Kultura