Aktuelno iz kulture

42. NOMUS festival svečano otvoren u novosadskoj sinagogi - nastupila i Selin Flamen

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

22:39

42. NOMUS festival svečano otvoren u novosadskoj sinagogi - nastupila i Selin Flamen
42. NOMUS festival svečano otvoren u novosadskoj sinagogi - nastupila i Selin Flamen - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

U Novosadskoj Sinagogi nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod vođstvom proslavljenog violiniste i koncert majstora Gordana Nikolića i uz uglednu belgijsku violončelistkinju Selin Flamen svečano je otvoren 42. Međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS 2022".

Tokom osam dana ovogodišnjeg Nomusa publika će uživati u zvucima uglednih ansambla i solistima iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije i Tunisa.

Nomus će ljubiteljima klasične muzike ponuditi bogato orkestarsko i prefinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene "world" muzike.

Glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović ističe da je festival NOMUS jedan od najznačajnih festivala ne samo u našoj zemlji već i u regionu što pokazuje to što festival dovodi neke od najznačajnih umetničkih imena.

"Mi se držimo starog dobrog recepta koji nikako ne treba menjati ako se pokaže dobrim. Red orkestarske muzike, red kamernog muziciranja i red necdega što mi zovemo off programom, a to je tzv. world muzika koje će publika imati priliku da čuje dve večeri", rekao je Radulović.

On dodaje da se festival kroz četiri decenije menjao, ali da su se pre svega menjali ljudi, publika ali i koncept.

"Nekako mi se nameće slogan koji je bio prošle godine, a on je bio “Na raskrsnici puteva”. Novi Sad i NOMUS i ove godine fokazuju da su na raskrsnici puteva Evrope i svetskih umetnika koji dolaze u Novi Sad, ali i dalje odlaze", naglasio je Radulović.

Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu svečano je otvorio ovogodisnji NOMUS, ištičući da je ovaj festival neraskidiva veza između grada, Novosađana i kulture.

"Nomus jeste program koji jača ocećaj pripadnosti, ali pre svega povezuje ljude i umetnike i institucije", rekao je Rozić.

Među izvođačima koji se izdvajaju su aktuelni koncert majstor London simfoni orkestra Roman Simović, njegov prethodnik na tom mestu Gordan Nikolić i renomirani violončelista Antonio Menezis. Festival traje od 20. do 27. oktobra, a osim u Sinagogi program će se odvijati i u Srpskom narodnom pozorištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu