Aktuelno iz kulture

U Muzeju grada Beograda svečano otvoren 59. "Oktobarski salon - Beogradski bijenale"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

23:40

U Muzeju grada Beograda svečano otvoren 59. "Oktobarski salon - Beogradski bijenale"
U Muzeju grada Beograda svečano otvoren 59. "Oktobarski salon - Beogradski bijenale" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

 Međunarodna manifestacija vizuelnih umetnosti "Oktobarski salon - Beogradski bijenale" večeras je svečano otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, pred brojnim zvanicama, umetnicima i novinarima.

Članica odbora manifestacije i kustoskinja Kulturnog centra Beograda (KCB) Danica Jovović Prodanović je predstavila mnogobrojni kreativni tim KCB-a koji je dobio "izuzetnu privilegiju da bude autor koncepcije".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Za ovih 60 godina Oktobarski salon je jedna od najdinamičnijih manifestacija u oblasti likovne i vizuelne umetnosti. Menja se kroz godine, menjali su se formati, bio je često kritikovan i preispitivan, što i jeste uloga publike i umetnosti", rekla je Jovović Prodanović.

Prema njenim rečima, na 59. izdanje Oktobarskog salona, čija je umetnička direktorka Zorana Ðaković Miniti, pozvan je najveći broj učesnika - preko 80 umetnika, istoričara umetnosti, kustosa, filozofa, arhitekata i drugih.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Jovović Prodanović je istakla da je Oktobarac tokom godina gostovao u raznim prostorima, a za njegovo 59. izdanje, koje traje do 4. decembra, otvorila su se vrata brojnih institucija poput Univerzitetske biblioteke, Biblioteke grada Beograda, Radio Beograda i Muzeja savremene umetnosti.

"Zaista smo se potrudili da preispitamo ne samo format izložbe nego i neke buduće sadržine. Nadamo se da će to biti neki odgovor za ono što je pred nama", rekla je Jovović Prodanović.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je podsetila da je u fokusu Oktobarskog salona "preispitivanje nasleđa najvažnije manifestacije likovnog stvaralaštva kod nas".

Dodala je da želi da po završetku manifestacije tim Oktobarskog salona i gradska uprava, kao osnivač i pokrovitelj, probaju da nađu "kuda i kako dalje sa Oktobarcem".

"Oktobarski salon kao da od devedesetih traga sam za sobom i svi mi ljubitelji Salona treba da ujedinimo snage i nađemo prava rešenja kao bi ostao impuls umetničkog stvaralštva za ovaj deo Evrope i odražavao brigu za nove generacije umetnika", ocenila je sekretarka.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić je istakao da ministarstvo prepoznaje "Oktobarac kao najvažniji i najsveobuhvatniji događaj u oblasti likovnih umetnosti".

Rekao je i da Oktobarski salon "u kontinuitetu čuva i razvija od 1960. godine jedinstven prostor reprezentativnih umetničkih istina, stavova i mišljenja, koji prezentuje najviše domete aktuelne srpske i međunarodne likovne scene".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Kroz bijenalni presek prezentuje moguće odgovore kakva je sudbina i uloga umetnosti i kulture u sve dinamičnijim mogućnosti, ali i zahtevima, koje savremeno društvo postavlja kao izazov pred nas", kazao je Jokić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura