Aktuelno iz kulture

Socijalistički spomenici u Beogradu dobijaju "glas": Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Oktobarskom salonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2022

-

15:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novo izdanje Beogradskog bijenala, 59. Oktobarski salon, jedinstvene manifestacije iz oblasti vizuelnih umetnosti čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd održava se od 20. oktobra do 4. decembra. 

Cilj manifestacije je predstavljanje najznačajnijih novih ostvarenja i umetnički dijalog domaćih i inostranih autora u oblasti vizuelnih umetnosti. 

Mirjana Boba Stojadinović, predstavnica Oktobarskog salona za odnose s javnošću, za Euronews Srbija kaže da će ovogodišnja manifestacija izaći na neki način iz okvira prethodnih nekoliko izdanja i vraća se korenima.

Oktobarski salon/Promo

 

"Oktobarski salon vraća se temeljnoj postavci koja odgovara na pitanje 'Šta je Oktobarski salon'. To na neki način i jeste u fokusu - propitivanje istorije, propitivanje arhiva, ali i propitivanje u stvari šta jesu aktuelne umetničke prakse koje se dešavaju pre svega u Srbiji, ali i iz regiona, uz nekoliko umetnika iz inostranstva koji uspostavljaju značajan dijalog sa ovdašnjim temama", ističe naša sagovornica.

Ona ukazuje da ovogodišnje izdanje nema neku krilaticu ni "pakovanje", nego da je akcent na samoj izložbi, radovima i pratećim događajima.

"Spomenici sviraju"

Jedan od umetnika koji dolazi iz regiona je Antonio Grgić, arhitekta i umetnik iz Hrvatske, koji će domaćoj publici predstaviti interesantan projekat "Spomenici sviraju". 

Reč je o participativnom performansu kojim se spomenici iz perioda socijalizma pretvaraju u "žive" muzičke instrumente. Ljudi će biti pozvani da udaraljkama proizvode zvukove, koji su zahvaljujući tome što su uglavnom izrađeni od bronze, visokog kvaliteta i zvučnosti.

"Spomenici koji su posvećeni socijalističkoj revoluciji i Narodnooslobodilačkoj borbi, nakon što su postavljeni, postali su nevidljivi. Spomenici su vidljivi samo kad se postavljaju i kada se ruše i kod nas se to često dešavalo. Zato organizujemo koncerte na koje pozivamo ljude da sviraju i svakog puta stvaraju novu vrstu kompozicije", kaže Grgić za Euronews Srbija.

Na taj način, objašnjava umetnik, spomenik se vraća građanima.

Oktobarski salon/Promo

 

"Spomenici se uvek stavljaju na postamente. Uvek su nekako iznad života i izvan dohvata, a dok ih mi pripremamo kao muzički instrument, postaju deo života", ukazuje on.

Instrument će u okviru Oktobarskog salona postati spomenik "Ranjenik" hrvatskog vajara Vanje Radauša, koji se nalazi ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Grgić ističe da uvek bira javne prostore za svoje umetničke performanse, jer je mišljenja da prava umetnost mora biti okružena životom.

"Cilj je zapravo da se na neki način ponovo interpretiraju prakse koje su na ovom području bile pre Drugog svetskog rata - borbe, socijalne pravde, pozivanja na neke vrednosti koje smo posle devedesetih zaboravili i te prakse možete jedino emanirati u javnom prostoru", ukazuje on.

Umetnici u fokusu

Oktobarski salon ove godine neće imati centralni umetnički prostor, nego će se događaji i izložbe organizovati širom grada. 

Kako ukazuje Mirjana Boba Stojadinović, odabrani su radovi koji oslikavaju kompletan period trajanja te manifestacije od njenog osnivanja 1960. 

"Deo radova oslanja se na nasleđe socijalizma, ali i devedesetih i društvenih pitanja na koji način se umetničke prakse smeštaju u društvo", istakla je Stojadinović, ukazujući na interesantnu izložbu u Kulturnom centru Beograda. 

"To je celina sačinjena većinski od radova Milice Tomić i nosi naziv 'Umetnik u fokusu'", kaže naša sagovornica. 

Oktobarski salon/Promo

 

U nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvovaće oko 50 umetnika i kolektiva uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva.

Izložbena mesta 59. Oktobarskog salona su: Kulturni centar Beograda, Paviljon na Cvetnom trgu, Salon Muzeja grada Beograda, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, Klub RTS, Art Hub Kula, Fakultet dramskih umetnosti, Narodni muzej u Beogradu, Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd, Galerija Biblioteke grada Beograda; javni prostori: zgrada Borbe, dnevne novine Danas, bilbordi, mural (Makedonska 25).

Ulaz u sve izlagačke prostore 59. Oktobarskog salona je besplatan, uz napomenu da Narodni muzej ima slobodan ulaz samo nedeljom.

Komentari (0)

Kultura