Aktuelno iz kulture

Indonezija traži od Holandije vraćanje muzejskog blaga koje im je oduzeto tokom kolonijalnog perioda

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

14:44

Indonezija traži od Holandije vraćanje muzejskog blaga koje im je oduzeto tokom kolonijalnog perioda
Indonezija traži od Holandije vraćanje muzejskog blaga koje im je oduzeto tokom kolonijalnog perioda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indonezija traži od svog bivšeg kolonijalnog vladara Holandije da vrati indonežanske istorijske eksponate iz svojih muzeja.

Boni Trijata, istoričar i član indonežanskog tima za reparaciju, izjavio je da su u fokusu eksponati izloženi u nacionalnom muzeju, uključujući centar za biodiverzitet Naturalis, u kojem se nalaze butna kost i lobanja Javanskog čoveka, koje je u 19. veku iskopao holandski antropolog Ežen Diboa, prenosi Rojters, i dodaje da je zahtev za povraćaj eksponata podnet u julu.

Javanski čovek je prvi poznati fosil vrste Homo erectus od kojeg se veruje da su ljudi evoluirali, a među ostalim eksponatima se mogu naći statue Singosarija sa Jave i islamska sveta knjiga Kuran koja je bila u vlasništvu indonežanskog nacionalnog heroja.

Holandija je prethodno vratila Indoneziji bodež javanskog princa Dipenegoroa 2020. godine.

Od 1800. do 1949. Indonezija je bila holandska kolonija, poznata pod nazivom Holandska Istočna Indija, i bila je važan izvor bogatstva zbog trgovine začinima, plemenitim metalima i mineralima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu