Aktuelno iz kulture

"Lamborgini" otvara Festival italijansko-srpskog filma: Prilika za dublju saradnju filmskih stvaralaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2022

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi Festival italijansko-srpskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće sutra, 25. oktobra film "Lamborgini - čovek koji je stvorio legendu", koji će se od 8. decembra naći u domaćim bioskopima. 

Ovaj događaj nastao je s ciljem da publika u Srbiji dobije priliku da uživa u savremenim delima italijanske i srpske kinematografije, ali i da profesionalci i operateri iz sektora upoznaju i razmotre različite mogućnosti finansiranja u obe zemlje. Učestvuju najveći italijanski, srpski i balkanski distributeri i producenti.

Tim povodom, gost Euronews Srbija bila je osnivačica Gabrijela Karluči,  koja je objasnila je da zahvaljujući festivalu, dolazi do važnih koprodukcija i saradnji kakva je bila ona sa preminulim srpskim rediteljem Goranom Paskaljevićem.

"Sutra uveče imamo projekciju i premijeru filma 'Lamborgini', a čiji je završni deo urađen ovde u Beogradu. To je vrlo važno za našu publiku i javnost", istakla je naša sagovornica.

Irena Nuhanović

Gabrijela Karluči

"Lamborgini – čovek koji je stvorio legendu" je biografski film-drama reditelja i scenariste Bobija Moreska. Glavne uloge tumače Frenk Grilo, Mira Sorvino i Gabrijel Bern. Film se zasniva na biografiji slavnog preduzetnika, Feruća Lamborginija, od osnivanja njegove fabrike traktora, do projektovanja i proizvodnje legendarnih Lamborgini luksuznih sportskih automobila koji su u konačnici definisali njegovu zaostavštinu.

Karluči je podsetila da je producent tog filma Andrea Jervolino osnivač dva studija animiranog filma koji se nalaze u Beogradu i Novom Sadu, što je odličan primer povezivanja Srbije i Italije na polju kinematografije.

"U studiju Jervolino radi 150 mladih ljudi koji su bili školovani u okviru njihovog projekta i izabrani među najboljima da dobiju posao. Postali su superspecijalizovani za animirani film i rade kod nas", rekla je ona. 

Pre nekoliko godina Karluči je govorila o neophodnosti povezivanja autora i finansijera, a sada kaže da je veliki deo tog plana ostvaren.

"Uspeli smo da stvorimo bilateralne ugovore i svi filmovi koji će biti u koprodukciji proizvedeni ovde kod nas imaće zaštićena prava u Italiji, kao što će italijanski filmovi kod nas biti zaštićeni na nivou Srbije", izjavila je osnivačica Festivala.

Festival organizuje kulturno udruzenje Excellence International uz podršku Ministarstva kulture Italije, Ambasade Italije u Beogradu i Italijanskog Kulturnog Centra u Beogradu.

Imao je zapaženo gostovanje na Festivalu u Veneciji, a zatim i na Filmskom festivalu u Rimu.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu