Aktuelno iz kulture

Godišnjica rođenja Pabla Pikasa: Zanimljive činjenice iz života legendarnog umetnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

25/10/2022

-

21:23

Godišnjica rođenja Pabla Pikasa: Zanimljive činjenice iz života legendarnog umetnika
Pablo Pikaso - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pablo Pikaso, jedan od najpoznatijih umetnika 20. veka i najistaknutiji predstavnik kubizma, rođen je na današnji dan 1881. godine. 

Sebe je smatrao prvenstveno slikarom, ali je ostavio dubok trag i na polju vajarstva, a svojim neobičnim životom inspirisao je i mnoge filmske stvaraoce. Danas važi za jednog od "najskupljih" autora, čija se dela prodaju po iznosima i do nekoliko stotina miliona dolara. 

U čast njegovog rođendana, predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti o večnom Pikasu:

Pikaso ima 25 imena

Pikaso je kršten kao Pablo Dijego Hose Fransisko de Paula Huan Nepomuseno Marija de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martir Patrisio Klito Ruiz i Pikaso.

profimedia

 

Njegovo neverovatno dugačko ime mešavina je imena njegovih rođaka, ali i svetitelja. Inače, Ruiz je bilo prezime njegovog oca, a Pikaso je bilo devojačko majčino.

Jedva je preživeo dolazak na svet

Pablova majka imala je komplikovan porođaj, a medicinske sestre verovale su da dečak nije preživeo, ostavivši ga na hirurškom stolu, dok su brinuli o njegovoj majci. 

profimedia

 

Pikaso je tvrdio da je njegov ujak, koji je bio lekar, duvao dim cigarete na njega, sve dok mališan nije zaplakao. Tek tad su shvatili da je živ.

Prva reč bila mu je "olovka"

Pikasov otac takođe je bio slikar i zato nikoga u njegovoj porodici nije iznenadilo što mu je prva reč bila "olovka" ili na španskom "lapis". 

Otac velikog umetnika specijalizovao se za slike ptica i prirode, a sina je već od sedme godine počeo da podučava. Kada je Pablo napunio 14 godina, otac je tvrdio da je već postao bolji slikar od njega.

Policija je verovala da je Pikaso ukrao "Mona Lizu"

U vreme najvećeg muzejskog skandala s početka 20. veka, krađe "Mona Lize" 1911. iz muzeja Luvr, Pikaso je bio u Parizu, a po nesreći se družio sa književnikom Gijomom Apolinerom.

Dok je policija ispitivala gde bi slika mogla biti, jedan nekadašnji kradljivac slika ispričao im je da je svojevremeno ukradena dela prodavao upravo Apolineru. Pisac je odmah priveden, a tokom boravka u pritvoru toliko je često pominjao Pikasovo ime, da je slikar postao osumnjičeni i zbog toga priveden.

Nekoliko godina kasnije "Mona Liza" je pronađena, a ispostavilo se da je kradljivac bio nekadašnji radnik obezbeđenja.

Pikaso ima više ukradenih dela, od bilo kog drugog umetnika

Prema Registru izgubljenih umetnina, više od hiljadu slika Pabla Pikasa vodi se kao nestalo, a najviše pljački dogodilo se u periodu između 2010. i 2012.

Pikaso je voleo mnogo žena

Pablo Pikaso imao je dve supruge, najmanje šest ljubavnica i nebrojene afere, od kojih su mnoge ostavile traga u njegovom stvaralaštvu. 

profimedia

Pikaso sa suprugom Žaklin

Među njegovim najvećim muzama bile su Dora Mar i Marija Tereza Valter. 

Iza sebe je ostavio ogroman opus

Pikaso je za sobom ostavio 150.000 radova, nastalih u nekoliko različitih faza. Najpoznatije su svakako bile Plavi period i Kubizam, ali je njegova evolucija bila neprestana.

Njegove poslednje reči inspirisale su pesmu Pola Mekartnija

Pikaso je bio veliki hedonista i do samog kraja vodio je bogat društveni život. Smatra se da je svoje poslednje reči izgovorio prijateljima sa kojima je večerao u Muženu, malom mestu na jugu Francuske: "Pijte, pijte za moje zdravlje, znate da više ne mogu da pijem". 

Kasnije te noći umro je od srčanog udara. 

Inspirisan umetnikom, Pol Mekartni napisao je pesmu pod nazivom "Picasso's Last Words (Drink to Me)" u čiji je refren utkao njegove poslednje reči.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura