Aktuelno iz kulture

Magarci koji su osvojili srca publike u tri nova filma: Dugouhi prijatelj kao simbol surovosti ljudske prirode

Komentari

Autor: Mashable

27/10/2022

-

20:48

Magarci koji su osvojili srca publike u tri nova filma: Dugouhi prijatelj kao simbol surovosti ljudske prirode
Magarci koji su osvojili srca publike u tri nova filma: Dugouhi prijatelj kao simbol surovosti ljudske prirode - Copyright Tanjug/AP/Searchlight Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Za tri filma koja su privukla veliku pažnju na ovogodišnjim filmskim festivalima u Evropi, zajednički je jedan neobičan protagonista - magarac.

Simpatični kopitar jedna je od zvezda "Trougla tuge" Rubena Ostlunda, crne komedije "The Banshees of Inisherin" Martina Mekdonaga, ali i filma "Eo" Ježija Skolimovskog, od kojih je poslednji čak i u trci za Oskara.

Ako niste gledali ove filmove, imajte u vidu da bi ostatak teksta sadrži "spojlere" odnosno detalje koji bi mogli da vam pokvare buduće uživanje u tim ostvarenjima.

Sem "Eo", u kom je magarac praktično glavni lik, u ostalim filmovima imaju sporedne, ali vrlo važne uloge. 

U filmu "The Banshees of Inisherin" magarica Dženi, koju glumi istoimena životinja, najbolja je drugarica Padriku (Kolin Farel). On je mazi i pušta je da ulazi u kuću, na zgražavanje njegove sestre. 

Kada njegov najbolji prijatelj Kolm (Brendan Glison) iznenada odluči da više ne želi da ima bilo šta s njim, Padrik jedino u njoj pronalazi utehu, provodeći dane u dugim šetnjama.

Nažalost, upravo zbog svađe dojučerašnjih najboljih prijatelja, magarica tragično strada.

Slično se dešava i sa četvoronožnom zvezdom "Trougla tuge". U ovoj crnoj komediji, bogati putnici luksuzne jahte bivaju nasukani na pustom ostrvu. 

Oni pokušavaju da svoju glad, koja usledi nakon dugog boravka pod tropskim suncem, utole magarećim mesom, nakon što u prirodi pronalaze jednog dugouhog kopitara. Međutim, njihov plan da ubiju magarca polazi po zlu u jednoj od najstrašnijih scena u ovom ostvarenju.

U oba filma magarci su žrtve ljudi i njihove nasilne prirode, ali u oba slučaja njihova smrt dovodi do novih žrtava i novih brutalnosti.

I dok je Dženi i junaka iz "Trougla tuge" smrt već snašla, ona je svakodnevna briga magarca u filmu "Eo". 

Glavnu ulogu tumači šest različitih životinja po imenima Tako, Ola, Marijeta, Etore, Roko i Mela, koji u "koži" svog protagoniste lutaju evropskim selima i izbegavaju brojne opasnosti. (Uprkos tome, vredi napomenuti da nijedna životinja nije povređena prilikom snimanja filma "Eo".)

Sa svojim krupnim očima i pitomom naravi, magarci su postali savršeni simboli nedužnosti i nežnosti u vizuri reditelja Mekdonaga, Ostlunda i Skolimovskog i to ne samo zbog svog simpatičnog izgleda.

Magarci su često simbol tereta, sluga ljudima, ali, kao što vidimo i u "The Banshees of Inisherin", njihovih prijatelja. 

U ovim filmovima mi ne vidimo samo smrt pitomih životinja - vidimo kršenje poverenja i to bespovratno, ocenjuje Mashable.

Komentari (0)

Kultura