Aktuelno iz kulture

Šezdeset godina grupe Indexi: Sećanje na legendarni bend u MTS Dvorani

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

13:49

Šezdeset godina grupe Indexi: Sećanje na legendarni bend u MTS Dvorani
Indexi i prijatelji - Copyright Željka Dimić

veličina teksta

Aa Aa

Koncertni spektakl "Indeksi i Prijatelji" kao omaž kultnom sarajevskom bendu "Indexi" povodom 60. godišnjice od osnivanja grupe, održan je u Velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Hitove čuvene grupe sinoć su svojim glasom dočarali Dado Topić, Hari Varešanović (Hari Mata Hari), Branko Ðurić-Ðuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenov, Amel Čurić, Dejan Cukić i drugi.

Koncert je započeo mladi pevač iz Hrvatske Dino Jelusić (poznat u svetu kao novi član hard rok benda “Whitesnake”) sa pesmom “Plima” na veliko oduševljenje publike koja je ispunila celu Mts Dvoranu.

Željka Katavić-Pilj, koja je svojevremeno pevala prateće vokale "Indexima", dočarala je numeru “Pozdravi Sonju”, dok je Saša Dragaš za izvođenje imao “U jednim plavim očima”, a Aida Mušanović-Arsić u dva navrata je pevala "Pružam ruke" i "Budi kao more".

Producentska kuća “Music Time” organizuje pet regionalnih koncerata u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, kao posveta neprikosnovenom pevaču “Indexa” - Davorinu Popoviću (1946-2001). Osim njega, kako je podsetio Cukić između pesama na istorijat grupe, zauvek su otišli i drugi članovi benda - gitarista Slobodan Bodo Kovačević je umro 2004. godine, bubnjar Ðorđe Kisić je otišao 2005, nema uveliko ni Ðorđa Novkovića, a nedavno nas je napustio i legendarni kompozitor Kornelije Bata Kovač.

Poslednji koncert "Indexa" održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. godine.

Nakon što je pevač Davorin Popović umro 2001. grupa prestaje da postoji.

Neverovatan aplauz je dobio hrvatski muzičar i vrhunski pevač Dado Topić koji je vrhunski izveo "Snijeg pade na behar na voće" sa primesama balkanskog i etno zvuka. Zatim je na sceni Amel Čurić u odvojenim segmentima tokom večeri pevao "Ispili smo zlatni pehar" i legendarnu "Da sam ja netko" .

Željka Dimić

 

Pop soul dama Bojana Stamenov imala je pravi biser u svojim rukama - "Žute dunje", a ništa manje legendarne "Negdje na kraju u zatišju" i "Jutro će promjeniti sve" pripale su Nerminu Puškaru.

Na koncertima po regionu sviraju originalni članovi benda "Indexi": Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić - klavijaturista "Bijelog dugmeta" koji je muzičku karijeru počeo u "Indexima". Na sceni su bili i gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

"Indexi" su sami odsvirali "Ostrvo", a onda je Dejan Cukić u svom maniru dočarao nežnu "Baladu".

Ćerka pevača Mladena Vojičića Tife ("Bijelo dugme", "Divlje jagode"), koji je redovno pevao na ovim emotivnim večerima u znaku "Indexa" - Sara Vojičić Puškar je pevala apsolutno remek delo "Sanjam" sa Bojanom Stamenov, a kasnije i "Krivac si ti".

Marina Pešić

 

Željka Katavić-Pilj je ponovo bila u centru pažnje, ali ovoga puta sa Dadom Topićem u duetu sa jakim emocijama - "Pjesma o Davoru" celu salu je razgalila sa dugotrajnim aplauzom.

Hari Varešanović iz pop grupe "Hari Mata Hari" dočarao je kultnu baladu "Bacila je sve niz rijeku" (poznata i u obradi sarajevskog pop rok benda "Crvena jabuka") i hit "Predaj se srce".

Prvi nastup "Indexi" su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije.

U početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svetskih hitova svojih uzora - svetskih bendova i muzičara "The Shadows", "The Kinks" i Klifa Ričarda, a kasnije su počeli da snimaju i svoje pesme.

Popularni sarajevski glumac i muzičar Branko Ðurić Ðuro (frontmen benda “Bombaj štampa”) otpevao je nadahnuto neprolaznu baladu "Ti si mi bila u svemu naj, naj" i time se koncert od puna dva sata približio kraju.

Ponovo je publika pozdravila pripovedača o bendu Dejana Cukića sa pesmom "Sve ove godine" i koncert spektakl je zatvorio prvi pevač ove večeri - Dino Jelusić sa hitom "Indexa" - "Svijet u kojem živim".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura