Aktuelno iz kulture

Džeri Li Luis, pionir rokenrola i muzičke legenda preminuo u 87. godini

Komentari

Autor: Gardijan

28/10/2022

-

19:47

Džeri Li Luis, pionir rokenrola i muzičke legenda preminuo u 87. godini
Džeri Li Luis - Copyright Tanjug/AP/Lisa Poole

veličina teksta

Aa Aa

Džeri Li Luis, pionir rokenrola koji je postao jedna od najozloglašenijih ličnosti popularne muzike, preminuo je u 87. godini, saopštio je njegov zastupnik, prenosi Gardijan.

Umro je prirodnom smrću u svom domu u okrugu DeSoto u Misisipiju.

Poslednjih godina je bio bolestan, a 2019. je doživeo šlog, prenosi Rojters.

Luisov klavir bio je ključan u uobličavanju rokendrola sredinom 1950-tih godina, kao što je to bila i gitara Čaka Berija.

Bio je jedan od velikih talenata koje je okupila kompanija San rekords u gradu Memfis u Tenesiju, među kojima su bili i Elvis Prisli, Džoni Keš, Karl Perkins i Roj Orbison.

Luis je jedan od prvih izvođača primljenih u "Rokendrol kuću slavnih" 1986. godine.

Jedna od njegovih najpoznatijih pesama je "Great balls of fire". Luisovi energični nastupi na pesmama, uključujući "Great Balls of Fire", pomogli su da se rokenrol postane dominantna američka pop muzika 1950-ih.

Džeri Li Luis je bio poslednji preživeli iz generacije rok zvezda uključujući Elvisa Prislija, Čaka Berija i Litl Ričarda. 

Bio je jedan od najuticajnijih rokenrol umetnika 1950-ih godina, a od 1960-ih do ranih 1980-ih je uživao i u uspešnoj karijeri kantri umetnika.

Muzičar (87), koji se 1957.godine proslavio hitom „Whole Lotta Shakin‘ Goin‘ On“, nedavno je izazvao zabrinutost među obožavaocima kada je zbog gripa propustio svoj ulazak u Kuću slavnih kantri muzičara.

Mik Džeger i Pol Makartni uvek su navodili da im je Džeri Li Lusi inspiracija, a jednom prilikom je i slavni Elvis Prisli izjavio da bi, kada bi svirao klavir kao Luis, prestao odmah da peva.

Njegova muzika često je bila u senci alkohola, droge i skandala, među kojima je i venčanje sa 13-godišnjom rođakom Mirom, 1957. godine.

 

 

Komentari (0)

Kultura