Aktuelno iz kulture

"Bez prevoda": Počeo 27. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

13:33

"Bez prevoda": Počeo 27. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu
"Bez prevoda": Počeo 27. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - Copyright Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Predstavom "Rolerkoster" Ateljea 212 iz Beograda počeo je 27. Jugoslovenski pozorišnji festival "Bez prevoda" u Užicu, a narednih dana za nagradu Ardalion takmičiće se još šest najboljih pozorišnih predstava iz produkcije Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH/Slovenije.

"Nekada davno, jako davno, bio sam u jednoj zemlji dalekoj pozorišno dete, tu zemlju smo zvali Jugoslavija, osećanje pripadnosti koje je počivalo jednako na Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, gde su reči sloboda, bratstvo jedinstvo i ravnopravnost predstavljali sistem vrednosti u koji smo verovali, svet u kom smo se radovali i od kog smo očekivali bolju budućnost - to osećanje je za mene sasvim pouzdano i trajno i zato volim užički festival", rekao je scenograf Radivoje Dinulović otvarajući festival.

Druge festivalske večeri publika će imati priliku da gleda Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, a u režiji Jagoša Markovića.

Nebojša Babić/Jugoslovensko dramsko pozorište

Iz predstave "Čudo u Šarganu"

Trećeg dana na repertoaru je "Eichmann u Jeruzalemu" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Jerneja Lorencija.

Domaćini, Narodno pozorište Užice, nastupiće četvrte festivalske večeri sa predstavom "Mesec (dana) na selu", po tekstu Ivana Turgenjeva i u režiji Milana Neškovića.

Pozorište Prijedor i Gledališče Koper postavljaju na užičke pozorišne daske u subotu predstavu po tekstu Gorana Vojnovića "Jugoslavija, moja otadžbine" u režiji Marka Misirača.

U nedelju je na repertoaru "Bez portfelja" Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Barski ljetopis, po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Branislava Mićunovića.

Poslednje festivalske večeri Narodno pozorište Beograd izvešce Tolstojev "Rat i mir", za koji režiju potpisuje Boris Liješević.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Rat i mir"

Festival se održava pod sloganom "Parče hlaba, parče neba", a njegovom otvaranju prethodila je tradicionala izložba najboljih fotografija Radovana Baje Vujovića nastalih na prethodnom festivalu i nastup Gradskog hora "Glas".

"Želim da se zahvalim svima koji su utemeljili ovaj Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" koji nas vraća u jednu drugu epohu, možda bolju, mnogi ne pamte, a neki pamte. Pozorište je čudesna iluzija koja je stotine miliona ljudi obuzela, ona je svet mašte, imaginacije, fantazije", rekao je, otvarajući izložbu, istoričar umetnosti i publicista Dragiša Milosavljević.

Komentari (0)

Kultura