Aktuelno iz kulture

Prostor za debate, rušenje tabua i preispitivanje vrednosti: Šta nas ove godine očekuje na Slobodnoj zoni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

14:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 3. do 8. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ovu prestižnu filmsku smotru svečano će otvoriti domaća premijera filma "Trougao tuge" Rubena Ostlunda u MTS Dvorani.

Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Turista, Skver), doneo mu je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.

Prema rečima Branke Pavlović, selektorke Slobodne zone, trijumf u Kanu je već dovoljna preporuka za ovaj film.

"Ostlund je sjajan reditelj i bavi se kritikom liberalnog kapitalizma, ne samo u ovom, nego i u prethodnim filmovima. Film je izuzetno duhovit i upozoravajući, tako da mislim da će se to publici jako dopasti kao neki početak", kaže Pavlović za Euronews Srbija.

Više od 60 dokumentarnih i igranih celovečernjih filmova, a ukupno 77 ostvarenja, računajući i kratkometražne radove mladih u okviru selekcije Future Is Here biće prikazano na 18. Slobodnoj zoni, koji se bave aktuelnim temama savremenog društva.

Tanja Drobnjak

Branka Pavlović

"Imamo i debatne programe, tri takmičarske selekcije - Međunarodnu, Horizonti Balkana gde su naše regionalne teme u fokusu, zatim program za mlade "14+" i ove godine "8+" za još mlađe gledaoce. Imamo i novu selekciju 'Prva dva koraka' u kojoj su prvi ili drugi filmovi mladih reditelja", najavljuje Pavlović.

Ona u razgovoru za Euronews Srbija objašnjava da su se prilikom odabira filmova vodili idejom da to budu ostvarenja koja iz ugla pojedinca govore o nekim širim istorijskim okolnostima.

"Preporučila bih film Nataše Urban 'Pomračenje' koji je u međunarodnoj selekciji. To je film o suočavanju sa prošlošću i raspadom Jugoslavije kroz ličnu porodičnu priču gde rediteljka pita svoje roditelja gde su bili i šta su radili od 1991. do 1999.  Taj naziv se odnosi na pomračenje sunca koji prema njoj simbolički zaokružuje sve to što nam se svima desilo", kaže Pavlović.

U fokusu Ženske linije su jake žene, ali su sva tri filma režirali muškarci. 

Promo

 

"Tu bih izdvojila film 'Betina' čiji reditelj dolazi. Betina Vegner je kantautorka iz Istočne Nemačke, ali i aktivistkinja, žena koja je bila u zatvoru zbog svojih ubeđenja. Bila je protiv sistema i platila je visoku cenu za to. To je muzički film, a naša publika obožava muzičke filmove i mislim da će takođe uživati", ukazala je selektorka.

Gosti festivala, koji će biti dostupni za pitanja gledalaca nakon projekcija svojih filmova, biće Goran Dević i Hrvoje Osvadić (Hrvatskog narodnog preporoda), Tudor Panduru (Metronom), Suzan Šimk i Luc Penert (Betina), Vedrana Pribačić i Marta Puhlovski (Veće od traume), Đem Kaja (Ljubav, nemačke marke i smrt), Nataša Urban (Pomračenje), Einari Pakanen (Raj za karaoke), Aliona Simonovna van der Horst (Okreni se ka suncu), Josip Žuvan i Ivana Roščić (Garbura), Škumbin Istrefi (Vera sanja more), Tomas Firhapter (Živeti zajedno), Boris Kovač (4 sunca i klavir) i Aleksandar Reljić (Do daske).

Ulaznice za festival su u prodaji, a sve informacije o programu, rasporedu projekcija i lokacijama dostupne su na zvaničnom sajtu festivala.

I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura