Aktuelno iz kulture

Glumac Zlatko Burić i film "Trougao tuge" obeležili prvo veče festivala "Slobodna zona":

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

09:24

Glumac Zlatko Burić i film "Trougao tuge" obeležili prvo veče festivala "Slobodna zona":
Glumac Zlatko Burić i film "Trougao tuge" obeležili prvo veče festivala "Slobodna zona": - Copyright Olivera Inđić

veličina teksta

Aa Aa

Poznati hrvatski glumac Zlatko Burić sa uspešnom međunarodnom karijerom, otvorio je sinoć 18. izdanje filmskog festivala “Slobodna zona” u velikoj sali MTS Dvorane u Beogradu.

"Jako sam radostan što sam večeras ovde i što mogu u ovoj odličnoj sali podeliti sa vama ove lepe trenutke gledanja filma 'Trougao tuge'. Mi smo ovaj film zamislili kao kroz jednu gorko-slatku satiru da grize ovu sadašnjost na onim mestima gde je boli", opisao je Burić ukratko najnoviji film, pobednika na 75. Kanskom festivalu.

Festival će trajati do 8. novembra i prikazaće više od 60 dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja koja na razne načine imaju angažovanu ulogu i tretiraju osetljive teme u društvu danas.

Olivera Inđić

Zlatko Burić

Hrvatsko-danski dramski umetnik Burić igra jednu od vodećih uloga u filmu "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Estlunda, uz američkog glumca Vudija Harelsona, koji je prikazan večeras na otvaranju festivala.

Rajko Petrović, direktor i selektor festivala, najavio je obiman program i ocenio da je 18. edicija ujedno i najbolja selekcija do sada, koja se "lepo poklopila sa punoletstvom".

Direktor "Slobodne zone" se zahvalio mnogim institucijama koje su podržale festival kao Media Fond EU, Gradski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje u Novom Sadu, Fondacija "Evropska prestonica kulture 2022" (Novi Sad), i mnogi drugi.

Tanja Drobnjak

 

Selektor Regionalnog programa "Horizonti Balkana" Ivan Bakrač podsetio je da će na festivalu biti prisutni značajni gosti ne samo sa Balkana, već cele Evrope, i da će publika nakon projekcija odličnih filmova debitanata i etabliranih autora moći da prisustvuje i razgovorima sa rediteljima tih ostvarenja.

Film "Trougao tuge" će gledati i publika u Nišu (Cineplexx) i Novom Sadu (Arena Cineplex).

Kako je prva projekcija u Beogradu rasprodata, biće organizovana još jedna od 21 sat, na kojoj će se Zlatko Burić takođe obratiti publici, a zatim imati razgovor sa direkcijom festivala o odgledanom filmu sa pitanjima iz publike.

Zlatko Burić, rođen 1953. u Osijeku, početkom osamdesetih godina preselio se u Dansku, gde je postao izuzetno popularan zahvaljujući filmskoj trilogiji “Pušer” ili “U Kini jedu pse” Nikolasa Vindinga Refna u kojoj je igrao srpskog narko-šefa Mila.

U biografiji je zapisao i angažovanje u američkom blokbaster spektaklu "2012" Rolanda Emeriha i nagrađivanom britanskom filmu "Slatke pokvarene stvari" Stivena Frirsa, ali i u hrvatskim zapaženim ostvarenjima "Comic Sans" Nevia Marasovića i "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, ili u TV seriji "Šutnja" reditelja Dalibora Matanića.

Tanja Drobnjak

 

Više od 60 dokumentarnih i igranih celovečernjih filmova, a ukupno 77 ostvarenja, (ako se računaju i kratkometražni radovi mladih u okviru selekcije "Future Is Here") biće prikazano na 18. Slobodnoj zoni.

Festival će izaći iz okvira Beograda i biti organizovan u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Novi naslov švedskog reditelja Rubena Estlunda, poznatog po projektima "Turista" i "Skver", osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala.

Glavnu ulogu u "Trouglu tuge" tumači američki glumac Vudi Harelson, dok Zlatko Burić igra ruskog oligarha Dmitrija.

Koprodukciju potpisuju Švedska, Francuska, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčka i Turska, a film traje puna dva i po sata (150 minuta).

U poznatom maniru samog filmskog autora sa prethodnim delima, nova priča je specifična kritika savremenog sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura