Aktuelno iz kulture

Rajko Petrović: Slobodna zona donosi filmove koji su čista petica

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

10:38

Rajko Petrović: Slobodna zona donosi filmove koji su čista petica
Rajko Petrović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor i selektor festivala Slobodna zona Rajko Petrović koji je govorio o 18. izdanju manifestacije koju večeras otvara film "Trougao tuge".

Petrović je rekao da posetioce očekuje preko 70 filmova, od kojih su po njegovom sudu "bar 25 čista petica".

"Verujemo da smo napravili izuzetan program. Festival otvara kanski pobednik 'Trougao tuge'. Mi smo festival angažovanog filma i ovaj film je savršen amalgam za naš festival", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, Ostlundov film sadrži sve što bi Slobodna zona volela da bude u idelanom svetu - da govori o savremenim aktuelnim i važnim temama, na relaksiran i duhovit način, da se "malo šali sa temama koje su superozbiljne, superkatastrofične i superpreteće".

"Ostlund je prikazivao filmove u Srbiji. Svi znaju da je duhovit i zabavan. Za razliku od prehodnih filmova ovaj će podeliti publiku i već je deli u svetu. Mislim da je to njegov dodatan kvalitet jer daje povod za polemiku", istakao je Petrović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prvi preduslov da se film nađe u selekciji Slobodne zone je da tema bude aktuelna u svetu, regionu i Srbiji, za publiku u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i na platformi Kinokauč.

Petrović je napomenuo da Slobodna zona ima filmove koji se dotiču rata u Ukrajini i ekoloških tema , kao o zloupotrebi velikih kompanija koje brutalno eksploatišu resurse.

Prema njegovim rečima, "Sparta" Urliha Zajdla je najkontroverzniji film godine jer su već neki festivali počeli da ga odbijaju, pa je tako premijera umesto u Torontu održan u San Sebastijanu.

"Naravno da je Slobodna zona mesto da prikažemo ovaj film", naglasio je direktor festivala.

Tužilac iz Rumunije, gde je film sniman, pokrenuo je tužbu protiv producenata i autora "Sparte" navodeći da tokom snimanja nisu poštovali protokole rada sa maloletnim licima.

"Film otvara aktuelne teme 'cancel culture', položaja umetnika i umetnosti u savremenom svetu. Zajdl je prihvatan kao provokativan, uvek na ivici, a sad su se okolnosti promenile i vidi se da se ne snalazi najbolje u svemu tome", ocenio je Petrović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, to je odličan povod da ljudi na Slobodnoj zoni pogledaju film i ocene da li je zaslužio takav tretman.

Slobodna zona prvi put sarađuje sa sinepleksima jer će u Ajmaks sali Galerije u skladu sa adekvatnim visokim projekcionim zahtevima biti prikazan dokumentarac o rok muzičaru Dejvidu Boviju "Moonage Daydream".

Petrović je istakao i film "Good Luck To You, Leo Grande" u kome Ema Tompson igra učiteljicu u penziji kojoj je muž preminuo i želi da otkrije svoju seksualnost, kao i nemački dokumentarac "Ljubav, nemačke marke i smrt".

Tema dokumentarca je folk muzika u Nemačkoj osamdesetih i devedesetih, a Petrović primećuje da bi taj film naša publika trebalo da prepozna, jer govori o talasima migranata iz Turske koji su donosili novu vrstu senzibiiteta muzičkoj sceni na zapadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura