Aktuelno iz kulture

Umetnica o spomen ploči Milanu Mladenoviću: "Slušala sam stalno njegovu muziku i kao da je bio pored mene"

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

16:55

Umetnica o spomen ploči Milanu Mladenoviću:  "Slušala sam stalno njegovu muziku i kao da je bio pored mene"
Umetnica o spomen ploči Milanu Mladenoviću: "Slušala sam stalno njegovu muziku i kao da je bio pored mene" - Copyright Ivan Šijak

veličina teksta

Aa Aa

Vajarka Lana Vasiljević izjavila je da je bilo emotivno, teško, lepo i izazovno raditi na danas otkrivenoj spomen ploči posvećenoj muzičaru Milanu Mladenoviću (1958-1994).

Vasiljević je rekla Tanjugu da je sa vajarske strane bilo teško raditi plitki reljef u poluprofilu sa fotografije, jer Mladenovića nije lično poznavala, premda je išla na koncerte Ekatarine Velike i njihovo stvaralaštvo je obeležilo njenu mladost.

"Slušala sam stalno njegovu muziku, razmišljala o tome, i kao da je bio pored mene", rekla je Vasiljević o radu na obeležju koje je danas svecano otkriveno, ispred zgrade u kojoj je nekada Mladenović stanovao u Novom Beogradu.

Obeležje na ulazu u Bulevaru Milutina Milankovića 28, otkriveno je simbolično 5. novembra na dan smrti Mladenovića, a sadrži reljef sa likom gitariste, pevača i autora sastava Šarlo Akrobata i Ekatarina Velika.

Vasljiević je rekla da je pokušavala da Mladenovića sagleda sa više fotografija i video snimaka, dok je konačan rad nastao na osnovu jedne fotografije Aleksandra Kujučeva.

Spomen ploča sadrži i deo stihova EKV pesme "Zemlja":"U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo".

"Stihovi pokazuju duh, neku borbenost, želju za pobedom pravih vrednosti i kao himna su onog vremena", ocenila je vajarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura