Aktuelno iz kulture

Pet najboljih parodija "Čudnog Ala" Jankovića: Harmonikaš koji je zasmejavao Madonu i Kurta Kobejna

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/11/2022

-

09:30

Pet najboljih parodija "Čudnog Ala" Jankovića: Harmonikaš koji je zasmejavao Madonu i Kurta Kobejna
Pet najboljih parodija "Čudnog Ala" Jankovića: Harmonikaš koji je zasmejavao Madonu i Kurta Kobejna - Copyright Prinskrin/Youtube/_bencebacsi_, alyankovic

veličina teksta

Aa Aa

"Čudni Al" Janković, koji se proslavio parodiranjem popularnih pesama, nedavno je svetu ponudio još jedan razlog za smeh - svoj polubiografski film pod nazivom "Weird: The Al Yankovic Story", u kom ga igra Danijel Redklif. 

Film je barem delimično zasnovan na Jankovićevom životu, ali u duhu njegovog alterega, istovremeno je i parodija na biografije muzičara. 

Istovremeno, muzičar i komičar objavljuje i novi album sa 46 pesama, na kom se nalazi saundtrek filma. 

"CD i ploča biće dostupni naredne godine, ali ga digitalno možete dobiti odmah, bilo gde gde se prodaje, strimuje ili krade", tvitovao je Janković.

Svoju prvu pesmu "My Bologna" ("Moja salama", u doslovnom prevodu sa engleskog), parodiju hita grupe Knack "My Sharona", objavio je 1979. i od tada lansirao 14 studijskih albuma sa urnebesnim obradama popularnih pesama mnogih muzičara - od Glorije Gejnor do Madone.

U čast novog filma i albuma, predstavljamo vam nekoliko njegovih najpoznatijih parodija:

"Smells Like Nirvana"

Janković je 1992. napravio svoju verziju hita grupe Nirvana "Smells Like Teen Spirit" i snimio spot u istom prostoru u kom je nastala kultna pesma.

Komičar je ispričao u razgovoru za Spin magazin 2012. da mu je Kurt Kobejn, tragično preminuli frontmen grupe, rado dozvolio da obradi njegovu pesmu.

"Pitao me je da li će to biti pesma o hrani, jer sam tada gotovo isključivo bio poznat po tome. Ali kad sam mu rekao da će biti o tome kako ne razumem njegove stihove, rekao je: 'Oh, naravno, to će biti smešno'", ispričao je Janković.

Inače, Kobejn je tada u jednom intervjuu izjavio da nije shvatio da je postigao uspeh u svojoj karijeri, sve dok ga "Čudni Al" nije odabrao za svoju parodiju.

"Amish Paradise"

"Amish Paradise" je Jankovićeva verzija legendarne Kulijeve pesme "Gangsta's Paradise", ali u okruženju jednog amiškog sela.

Reperu se u početku nije dopadala i bio je protiv toga, ali se kasnije predomislio.

"Nije trebalo da budem uznemiren oko toga, trebalo je to da prigrlim kao što su i svi ostali. Majkl Džekson se nikad nije ljutio na njega, Prins se nikad nije ljutio. Godinama kasnije sam shvatio koliko je to bilo glupo s moje strane", rekao je u jednom intervjuu Kulio, koji je nedavno preminuo u 60. godini života.

"Tacky"

Pesma Vilijama Farela "Happy" u izvođenju Jankovića govori o modnim promašajima, a spot za pesmu okupio je neke od čuvenih američkih glumaca i komičara, među kojima su Aiša Tajler, Margaret Čo, Erik Stounstrit, Kristen Šal i Džek Blek. 

Spot je sniman u jednom potezu, što znači da je Al imao nešto manje od dva minuta da se presvuče i izvede svoj deo na kraju.

"Like a Surgeon"

"Like a Surgeon" iz 1986. je parodija na Madoninu pesmu "Like a Virgin", koju Al smešta u bolničko okruženje. 

Portal Mental Floss navodi da je navodno Madonin tim tražio od Jankovića da obradi njenu pesmu. 

"Eat It"

Prema mišljenju mnogih, najbolja parodija Čudnog Ala je pesma "Eat It" zasnovana na pesmi "Beat It" Majkla Džeksona.

Pesma je objavljena 1984. i donela je muzičaru Gremi nagradu za najbolju humorističnu numeru te godine.

Komentari (0)

Kultura