Aktuelno iz kulture

Posle 40 godina promovisano reizdanje zvanično najboljeg YU rok albuma svih vremena

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

19:21

Posle 40 godina promovisano reizdanje zvanično najboljeg YU rok albuma svih vremena
Posle 40 godina promovisano reizdanje zvanično najboljeg YU rok albuma svih vremena - Copyright Promo/Karl Matulin

veličina teksta

Aa Aa

U prostorijama Radija Beograd predstavljeno je luksuzno reizdanje jednog od najuticajnijih rok albuma bivše Jugoslavije, "Odbrana i poslednji dani" beogradskog benda Idoli.

Predstavljanju reizdanja na vinilu prisustvovali su članovi Idola Srđan Šaper, Zdenko Kolar i Nebojša Krstić, kao i supruga pokojnog Vlade Divljana, Dina Divljan. Program je upriličen specijalnom radijskom emisijom u kojoj su, pored članova Idola, učestvovali i muzički kritičari Dragan Ambrozić, Zorica Kojić i Moma Rajin, saopštio je izdavač

Teme su obuhvatile nastanak albuma, kreativni proces i prilike u bivšoj Jugoslaviji tokom kojih se podizao novi glas mladih, kao i brojne zanimljivosti sa koncerata, snimanja spotova i iz umetničkog života ekscentričnog “vokalno-instrumentalnog sastava”.

FoNet/Aleksandar Barda

 

 

Beogradska promocija “Odbrane” ispraćena je zato i izložbom fotografija Idola, iz objektiva Goranke Matić i Gorana Vejvode koji su uspešno uhvatili duh Novog talasa i najzreliji period benda:

“Ja bih rekao da je dobro što se ova ploča pojavila, prvo dobro je što se ploče, vinili ponovo pojavljuju, zato što su neke stvari nastajale na vinilu kao celina. Danas je problem u muzici što se prave pesme, a ne ploče – svaka pesma za sebe mora da bude perfektna, ali ne postoji ideja umetničkog dela u celini. U vreme kada smo mi to pravili, pitanje omota, teksta na omotu, fotografija, bili su maltene važni koliko i ploča,” izjavio je jedan od nekadašnjih Idola, Srđan Šaper.

Luksuzno pakovanje, pored 180-gramskog vinila sa remasterizovanim numerama, donosi i 24 stranice intervjua sa članovima benda, uključujući i poslednji intervju sa Vladom Divljanom. Kako su zaključili prisutni kritičari, Idoli su i posle četiri decenije inspiracija za nove generacije muzičara, bendova i urbane muzičke scene u Srbiji i regionu:

FoNet/Aleksandar Barda

 

 

“To je bilo osvajanje slobode koje nas 40 godina prati i otvara vrata, omogućava svim mladim ljudima koji pokušavaju nešto da urade u sferi popularne muzike da budu slobodni u svojoj mašti, kreaciji i u svojim stavovima. To je konceptualno umetničko delo takve snage da njegova poruka nadilazi vreme i danas ohrabruje ljude da razmišljaju svojom glavom, a to je osnovna poruka – ko ima glavu, taj ima šta i da kaže,” objašnjava muzički kritičar Dragan Ambrozić.

“Mislim da bi bilo divno pitati savremene bendove na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije da li su čuli ploču i da li je ona u njima otvorila neke prostore slobode, to je ključno, da mi ne povlačimo paralele – sama sloboda, da je sve moglo da se dogodi što se desilo na toj ploči, moralo je svakog od nas da osvesti da počnemo da pišemo, da neko slika, pravi rok muziku ili svira odlično klasiku,” zaključuje kritičarka Zorica Kojić.

Nakon promocije u Hrvatskoj, kada je Vladi Divljanu posthumno uručeno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji, ovom prilikom je isto priznanje dobio i Nebojša Krstić. Album "Odbrana i poslednji dani" rok kritičari s područja bivše Jugoslavije proglasili su najboljim rok albumom svih vremena.

Odoriginalnog izdanja pod pečatom Jugotona, album je obeležio je rok scenu osamdesetih godina prošlog veka i postao jedan od nosećih stubova Novog talasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura