Aktuelno iz kulture

Od "Vere" do "Krune": Veliki broj domaćih filmova uskoro stiže u bioskope

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

21:17

Od "Vere" do "Krune": Veliki broj domaćih filmova uskoro stiže u bioskope
Od "Vere" do "Krune": Veliki broj domaćih filmova uskoro stiže u bioskope - Copyright Prinskrin/Youtube/MegaComFilm, Future Films Festival, CORSO 2021, Miloš Pušić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska kinematografija može da se pohvali velikom produkcijom u poslednjih nekoliko godina a pred poštovaocima filma u narednom periodu naći će se ostvarenja "Usekovanje", "Pored nas", "Liberta", "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)"... dok je premijera špijunske triler drama "Vera" debitanta Nedeljka Kovačića zakazana za večeras.

Ovaj špijunski film sa radnjom na početku Drugog svetskog rata pripoveda istinitu i romansiranu biografiju o Veri Pešić, srpskoj Mata Hari, koja je bila četvorostruki tajni agent.

Glavnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, a uz nju su Petar Zekavica, Viktor Savić, Tihomir Stanić, Aleksandar Srećković Kubura, Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Anita Mančić i drugi.

Reditelj Nedeljko Kovačić poznat je po dokumentarno-igranoj TV seriji "Jovanka Broz i tajne službe" (RTS, 2021), i u novom projektu ponovo mu je u fokusu - istorija.

Novi film "Usekovanje" u produkciji Košutnjak filma i saradnji sa Filmskim centrom Srbije, po scenariju Davida Jakovljevića i režiji Siniše Cvetića, takođe se očekuje uskoro, nakon osvojenih nagrada na domaćim letnjim festivalima (Sopot, Niš).

Inače film je osvojio i nagradu na 44. Moskovskom filmskom festivalu.

AP video/screenshot

Reditelj Siniša Cvetić na dodeli nagrada Moskovskog filmskog festivala

Drama "Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce - najmlađeg člana - Jovana. Sve likove scenario prati u jednom danu, i jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a on krije od njih da se drogira.

Kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Ðurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović.

Film "Pored nas" okončava trilogiju Stevana Filipovića

Najavljen kao akciono-avanturistički spektakl, "Pored nas" Stevana Filipovića zaokružuje trilogiju koju čine rediteljevi filmovi "Pored mene" (2015) i "Pored tebe" koji u bioskope stiže početkom 2023. godine

Svi filmovi su nastali u produkciji kuće "Hypnopolis".

Film "Pored nas" nastaje po scenariju Stevana Filipovića, filmu glavne uloge tumače Slaven Došlo, Nikola Glišić, Darko Ivić, Gorica Regodić, Milica Majkić i Isidora Simijonović.

Takođe režiser i montažer Stevan Filipović, snimio je i "Pored tebe", ovog puta u formi trilera iz sveta tabloidnog novinarstva.

Razlikuju se i glumci od prvog dela: Mina Nikolić, Miriam Margolyes, Branislav Trifunović, Darko Ivić, Goran Jevtić, Nikola Rakočević, Milica Majkić.

Scenario koji je čekao više od tri decenije uveliko se realizuje pod rediteljskom palicom Lordana Zafranovića - "Zlatni rez 42".

Kako je od ranije poznato, tekst "Djeca Kozare" koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. godine. Igraju Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Džek Dimić, Irfan Mensur i drugi, a snimanje će imati dve etape i planirano je da traje skoro godinu dana.

Od statusa slobodnog kraljevskog grada, preko Srpske Atine, pa do današnje Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom "Liberta", čija je premijera bila 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novo ostvarenje koje potpisuju reditelj i scenarista Žanko Tomić i reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Ðurić, prikazaće ne samo oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa grada, već i čitavu Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

U filmu igraju Zlatan Ðurić, Stefan Vukić, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Davor Janjić, Daniel Sič, Igor Filipović, Aleksandar Ðurica, Valentin Vencel, David Janakiev, Jovana Balašević, Saša Torlaković, Marta Bereš, Branislav Zeremski, Dušan Jakišić, Arpad Mesaroš, Nenad Ćirić, Nenad Pećinar, Ervin Hadžimurtezić i drugi.

Socijalna drama "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, sa Jasnom Ðuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, prati junakinju Lidiju koja radi za kontroverznog građevinskog inspektora, kada se situacija komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt.

Film je imao premijeru na 72. Berlinskom festivalu 2022 u prestižnom programu “Panorama” i na jubilarnom 50. FEST-u.

U filmu igraju i Predrag Momčilović, Aleksandar Ðurica, kao i Filip Ðurić, istaknut u filmu "Moj jutarnji smeh".

Migranti u središtu priče

Osim nagrađivanog filma "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, migranti su tema još dva domaća filma.

Naslov "The Game" Ane Lazarević bio je prikazan na 50. FEST-u, čak se glavni lik takođe zove Strahinja, ovde je krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnik od kockanja, koji biva zaglavljen sa dva dečaka-migranta u balkanskoj zabiti.

Oni će biti prinuđeni da se drže bočnih puteva kako bi pronašli ilegalan prelaz u Zapadnu Evropu.

Scenario je napisala rediteljka, a uloge tumače - Branislav Trifunović, Sloboda Mićalović, Boris Isaković, Radoslav Milenković i razni inostrani glumci - Jusuf Al Kaled, Hamed Hamudi, Metju Hamudi, Amir Alkaled.

Nakon uspeha rediteljskog debija "Ničije dete" (2014), scenarista i režiser Vuk Ršumović snimio je novi film takođe sa pričom o migrantima - “Među bogovima”, gde isto dominiraju strani glumci.

Ova drama je zasnovana, kao i njegov prvi film, prema istinitom događaju iz 2015. godine, ali je istovremeno i adaptacija čuvene antičke tragedije "Antigona" od Sofokla.

Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije.

Glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu, a uz nju nastupaju Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević.

Reditelj i scenarista Kosta Ðorđević završio je snimanje svog trećeg filma "Žal", o prevarama jednog tinejdžera, u kome glume - Denis Murić, Branka Katić, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić.

Tinejdžer organizuje sahranu svoje bake pokušavajući da na taj mračan način zavede devojku u koju je zaljubljen.

I dok vara sve oko sebe, ponajviše majku s kojom je u kompleksnom odnosu i stalnom sukobu, na kraju shvata da je, zapravo, prevario samoga sebe.

Glumački ansambl "Žala“ čine još : Pavle Čemerikić, Alisa Radaković, Jovana Berić, Milica Vraneš, Buda Stošić, Teodor Vinčić, Melita Bihali, Draginja Voganjac, Radoslav Milenković i Boris Ilić.

Miloš Biković u "Izolaciji"

Kontraverzni i provokativni autor Mladen Ðorđević realizovao je ostvarenje “Prvi maj” koji se graniči sa natprirodnim silama, a glavni glumci su Tamara Krcunović i Leon Lučev.

Povratnički igrani film reditelja, poznatog po hrabrom stilu koji se oslanja na tradiciju jugoslovenskog crnog talasa, pripoveda o grupi bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koji, u borbi za lično dostojanstvo, pribegava natprirodnom.

Glavne uloge, osim navedenih, igraju i - Momo Pićurić, Ivan Ðorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan, Olivera Viktorović, Toma Trifunović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Miloš Biković će, osim Rusije, biti uposlen na više projekata u Srbiji, jer je završio snimanje psihološkog trilera "Izolacija" reditelja Marka Backovića, poznatog po akcionoj hit komediji "Taksi bluz" (2019).

Pored Bikovića, igraju i Anica Dobra, Miodrag Miki Krstović, Mladen Andrejević, Anđela Jovanović, Marko Mak Pantelić.

Za sve ljubitelje trilera, horora i misterije, prema rečima autora, novi projekat bi trebalo da bude spoj evropskog i američkog žanrovskog filma.

Priča prati Jovana, mladog biologa koji dobija posao nadgledanja migracija životinja i održavanja istraživačke opreme duboko u nenaseljenoj šumi.

Na snimcima se u jednom trenutku pojavljuje misteriozni čovek za koga počinje da sumnja da ga uhodi, i kako vreme u izolaciji bude odmicalo,

Jovan će biti svedok noćnih poseta, čudnih telefonskih poziva i neobjašnjivih zvukova koji će početi da bude njegovu paranoju i strah.

Takođe, u nekoliko etapa se uveliko snima veoma ambiciozan projekat "Budi Bog s nama" legendarnog Slobodana Šijana, gde Miloš Biković igra glavnu ulogu Boška Tokina (1894 - 1953), koji je bio jugoslovenski pionir filmske kritike i misli o filmu kod Srba.

Pored toga bio je i propagator filma, tada novog medija, novinar, pisac, prevodilac, teoretičar, kritičar.

Osim Bikovića igra jaka glumačka ekipa - Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Goran Bogdan, kao i - Ivan Tomić, Milutin Milošević, Jovana Stojiljković, Denis Murić, Joakim Tasić i mnogi drugi.

Biće to prava čudesna fantazija o Bošku Tokinu, a ne biografska drama, kako je objasnio Slobodan Šijan.

"Antitalenti" je naslov debitantskog projekta Raše Bukvića, koji potpisuje režiju i scenario, još u fazi pre-produkcije, a ovaj glumac je viđen i za ulogu Nikole Tesle u filmu “Luminous” rediteljke Borise Simović, u produkciji “Tesla film instituta” i kuće “Košutnjak film”.

Osim toga, Bukvić je akter i američkog filma snimanog u Beogradu “48 sati i jedan minut” Majkla Tajera i Sonje Aleksa, a u ovom trileru glume još - Nataša Ninković, Branka Pujić, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, pokojni Marko Živić.

Drugi rediteljski projekat glumice Mirjane Karanović - “Majka Mara” nedavno je završen sa snimanjem.

Novo ostvarenje prati život žene nakon samoubistva sina jedinca, a projekat je već dobio podrške nacionalnih fondova u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori.

Mirjana Karanović igra u makedonsko-srpskoj koprodukciji “Druga šansa” Marije Džidževe, kao tri priče o tri žene koje žive u istoj zgradi.

Osim Mirjane Karanović, igraju - Daniela Ivanoska, Natalija Teodosievska, Jordančo Čevreski.

Hrvatsko-srpski film “Metamorfoze” tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević, okupio je regionalnu ekipu glumaca - Ksenija Marinković, Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Jasna Ðuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević (poslednja uloga), Milica Mihajlović, Melita Bihali, Ivana Trifunović.

U vrelini letnjih dana junakinja Draginja, prodavačica usisivača od vrata do vrata pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju.

Ona takođe unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se pokazala starim prijateljima.

Posle uspeha filma “Lihvar” (2021), reditelj i montažer Nemanja Ćeranić će nastaviti snimanje apokaliptične drame “Volja sinovljeva”, u kome je okupljena zanimljiva ekipa - Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Jack Dimić, Marta Bjelica, Igor i Petar Benčina.

Snimljen je i horor "The Pond" Petra Pašića, kao priča o antropologu koji je na ivici apokaliptičnog otkrića. Događaji se odvijaju u balkanskom selu koje je puno natprirodnih pojava i atmosfere, kao i neobičnih likova koji okružuju profesora.

Glavni glumci su uglavnom stranci: Marko Kanadea, Lesli Kunc, Pol Lenard Mari i Aleksandar Papajić iz Srbije.

Ratna drama “Oluja” Miloša Radunovića, o tragičnom progonu Srba iz Hrvatske, biće u formi filma i serije iz 12 epizoda, gde dominiraju glumci - Zlatan Vidović, Jovo Maksić i Davor Janjić.

Jovo Maksić, sve traženiji glumac u TV serijama, odrastao je upravo u Kninu gde je živeo sve do progona Srba iz Hrvatske.

Autentičnost priča glavnih junaka i golgotu kroz koju je na stotine hiljada ljudi prolazilo u izbegličkim kolonama spašavajući svoje živote publici će još predstaviti i glumci - Jelena Čović, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Ivan Vujić, Milica Stanković.

Snimanje novog domaćeg filma "Pukotina u ledu" autorke Maje Miloš završeno je nakon planiranih 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori.

Savremena, autentična i sirova bajka istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti, prema scenariju rediteljke, poznate po kontraverznom, šokantnom, nezavisnom filmu “Klip” (2011).

Glavnu ulogu u provokativnoj drami “Pukotina u ledu” tumači Jovana Stojiljković, jedna od značajnijih glumica mlađe generacije.

Film ispituje žensku seksualnost u jednom svetu opsednutom seksu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći.

Pored Jovane Stojiljković, ključne uloge tumače Marko Grabež, Anđela Jovanović, Nataša Ninković i Ljubomir Bandović, kao i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Muzička bajka "Kruna” sa elementima trilera, u režiji Vasilija Nikitovića, dobila je podršku Filmskog centra Srbije u novembru 2021. na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova

Snimanje filma počelo je tokom oktobra u Beogradu i okolini, pod okriljem producentskih kuća "Kinooko film" i "100 Strong Production", uz koprodukciju Telekoma Srbije.

“Kruna” prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji osamdesetih godina beže iz doma za nezbrinutu decu, jer im uprava ne dozvoljava da pevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana - kralja muzike, koji će im promeniti živote.

Producenti “Krune” su Dušan Stojaković i Vasilije Nikitović, reditelj i koscenarista filma, koga je domaća publika upoznala zahvaljujući njegovom debitantskom filmu “Četiri ruže”.

U filmu i TV seriji od 12 epizoda, koja se istovremeno snima, glume: Dragan Gagi Jovanović, Sonja Kolačarić, Nikola Vujović, Srđan Žika Todorović, Vanja Ejdus, Gordan Kičić, Goran Bregović, Antonije Pušić, Jana Ilić Milić, Nada Macanković, Vuk Kostić, Nenad Stojmenović, Nikola Kolja Pejaković, Vahid Džanković, Iva Štrljić, Radoje Čupić.

Planirano je da se premijera film “Kruna” održi na jesen 2023. godine.

Podršku Filmske agencije Severne Makedonije, kao manjinske makedonske a većinske srpske koprodukcije, izborili su novi srpski projekti: dugometražni igrani filmovi "Mraz" Pavla Vučkovića, "Zvečarke" Nikole Ljuce, "Ćerka" Vladimira Blaževskog, "Saučesnici" Marka Novakovića (srpski koproducent je "Zillion Film", makedonski koproducent - "Partysans").

Komentari (0)

Kultura