Aktuelno iz kulture

Stiven Spilberg: Gledanje filmova u bioskopu je lekovito

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

11:59

Stiven Spilberg: Gledanje filmova u bioskopu je lekovito
Stiven Spolberg - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Stiven Spilberg je ocenio je da je pandemija koronavirusa bila trenutak kad su se holivudski filmski studiji više okrenuli prikazivanju filmova na internet platformama umesto u bioskopima.

"Pandemija je stvorila mogućnost da platforme podignu do rekordnog nivoa broj pretplatnika i usput gurnu pod autobus neke od mojih najboljih prijatelja filmskih delatnika, pošto njihovi filmovi nisu dobili priliku za bioskopsko prikazivanje", rekao je Spilberg.

U intervjuu listu Njujork tajms Spilberg je, između ostalog, rekao da su autori bili isplaćeni ali su njihovi filmovi svedeni na prikazivanje na HBO Maks platformu i "tada je sve počelo da se menja".

"Mislim da su stariji gledaoci osetili olakšanje što ne moraju da gaze po lepljivim kokicama. Ali zaista mislim da je za njih lekovito da uđu u dvoranu, u magičnost društvene situacije gde su sa gomilom neznanaca", naveo je reditelj.

Spilberg je ocenio da gledaoci danas osećaju da se poseta bioskopu isplatila ako se radi o određenom kalibru ostvarenja, odnosno "ako je film dovoljno dobar da to kažu jedni drugima kad se upali svetlo".

Tvorac holivudskih bokbastera poput "Ralja", "Bliskih susreta treće vrste", "Poltergajsta" i filmova o Indijani Džonsu je ohrabren činjenicom da je nedavno "Elvis" reditelja Baza Lurmana u Sjedinjenim Državama zaradio preko 100 miliona dolara,

Spilberg je otkrio da su probna prikazivanja pokazala da se posetioci snažno povezuju sa njegovim novim filmom "The Fabelmans" koji sutra ulazi u bioskope.

Prema njegovim rečima, politički triler "The Post" koji je snimio 2017. godine sa Meril Strip i Tomom Henksom mogao je stići do većeg gledališta da je pravljen za internet platforme.

"Ne znam da li bi mi, da sam posle pandemije dobio taj scenario, bilo draže da snimim taj film za Epl ili Netfliks, pa da izađe pred milione ljudi", priznao je Spilberg. .

Reditelj je primetio da je taj film imao nešto da poruči milionima do kojih nikad nije mogao stići u bioskopskim dvoranama.

"Stvari su se dovoljno promenile da vam to mogu reći", zaključio je Spilberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura