Aktuelno iz kulture

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs za dodelu nacionalnih penzija

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

13:24

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs za dodelu nacionalnih penzija
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture objavilo je danas Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina koji je otvoren do 9. decembra ove godine, saopštili su iz ministarstva.

U toku javnog poziva, reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja.

Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi i može se steći u oblastima: književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo, pozorišna umetnost, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.

Pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Ispunjenost uslova utvrđuje Komisija koja razmatra obrazložene predloge i u roku od 60 dana od dana isteka Javnog poziva predlaže listu kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura